Antiszemitizmus miatt mondatnák le az új osztrák belügyminisztert

Az osztrák közélet prominens személyiségeinek egy csoportja az ország zsidó diákszervezetével közösen követelte az újonnan kinevezett belügyminiszter lemondását, aki egyszer azzal vádolta meg az egyik rivális politikai pártot, hogy „amerikai és izraeli urainak” dolgozik — írja a The Algemeiner.

A hétfőn közzétett nyílt levélben felszólították a konzervatív ÖVP párti Gerhard Karnert, hogy „antiszemita retorikája” miatt mondjon le posztjáról. A levél aláírói között volt az ünnepelt drámaíró és regényíró Elfriede Jelinek, Doron Rabinovici, izraeli-osztrák történész, Irmgard Griss, az osztrák legfelsőbb bíróság volt elnöke és Cornelius Obonya, egy népszerű osztrák színész. A levelet az Osztrák Zsidó Diákok Szövetsége (JOH) kezdeményezte.

A Karnerrel kapcsolatos vita múlt csütörtökön – három nappal a kinevezése után – a Spiegel német hírmagazinban megjelent cikkel robbant ki, amely leleplezte a politikai ellenfelekkel szemben régóta folytatott harcias retorikáját.

Az egyik említett példa a 2008-as ausztriai államfőválasztási kampány idején történt. Az APA, az osztrák nemzeti sajtóügynökség által akkor idézett nyilatkozataiban

Karner azzal vádolta a szociáldemokrata SPÖ pártot, hogy „amerikai és izraeli uraikkal együtt az ország ellen dolgoznak”, és „megmérgezik a légkört”.

A levél aláírói „megdöbbenésüknek és aggodalmuknak” adtak hangot Karner kinevezése miatt, és megkérdőjelezték, hogy ez hogyan egyeztethető össze a kormány által az év elején bejelentett nemzeti cselekvési tervvel, amely az antiszemitizmus növekedése elleni küzdelemre irányul. A levél szerint

Karner 2008-as megjegyzésének antiszemita jellege „nyilvánvaló … egyrészt kifejezi a ’zsidó világösszeesküvés’ gondolatát, másrészt pedig felhasználja a ’zsidó kútmérgező’ évszázados legendáját”.

Rámutatott, hogy „Ausztria történelmét antiszemitizmus, diktatúra és nemzetiszocializmus jellemzi”. Az uniós tagállam múltjának három befolyásos személyiségét – Karl Lueger, Bécs antiszemita polgármestere az 1900-as évek elején, akit Adolf Hitler nagyra becsült, Engelbert Dolfuss, a nácik által 1934-ben meggyilkolt ’osztrákfasiszta’ kancellár és Kurt Waldheim, a háború utáni kancellár, aki a második világháború alatt a náci megszállók tisztjeként szolgált a Balkánon – idézve a levél megjegyezte: „Reméltük, hogy az antiszemita politika folytonossága a mainstream osztrák pártokban véget ért.”

Hétfőn kiadott nyilatkozatában Karner azt mondta, hogy 2008-as megjegyzését nem antiszemitának szánta.

„Nagyon határozottan és nyomatékosan elutasítom az antiszemita eszméket”

– írta.

„Az antiszemitizmus és a szélsőségesség minden formája elleni küzdelem évtizedek óta mélyen személyes ügyem, és belügyminiszteri munkám során is folytatni fogom.”

A közlemény a továbbiakban kiemelte, hogy Karner a hét folyamán találkozót beszélt meg Oskar Deutschdal, az IKG, az osztrák zsidó közösségi testület elnökével.

Deutsch hétfőn külön nyilatkozatban tartózkodott attól, hogy támogassa a Karner lemondásra való felszólítását, de bocsánatkérésre szólította fel. Deutsch elmondta, hogy feltételezi, hogy Karner nem fogja megismételni „rendkívül problematikus” kijelentéseit, valamint beismeri és bocsánatot kér a lejáratott antiszemita toposzok használatáért.

„A hiba beismerése nem a gyengeség jele volna, hanem ebben az esetben az antiszemita sztereotípiák óvatosabb kezeléséhez vezetne”

– mondta Deutsch.

Az osztrák bíróság hatályon kívül helyezte az izraeli zászló lobogtatásáért kiszabott bírságot

A bécsi rendőrség 150 euró (176 dollár) bírsággal sújtott négy diákot, amiért 2019 márciusában Izrael zászlaját lengetve tüntettek az Izraelt célzó bojkott, a tőkekivonás és szankciók (BDS) kampány hívei ellen.