Az osztrák bíróság hatályon kívül helyezte az izraeli zászló lobogtatásáért kiszabott bírságot

Egy bécsi bíróság eltörölte a négy aktivista ellen kiszabott rendőrségi bírságot, akik izraeli zászlókat lobogtattak, miközben a zsidó állam bojkottjára felszólító rendezvény ellen tiltakoztak — írja a The Jerusalem Post.

A bécsi rendőrség 150 euró (176 dollár) bírsággal sújtott négy diákot, amiért 2019 márciusában Izrael-zászlót lengettek egy Izrael ellen irányuló bojkott-, tőkekivonási és szankciós kampány (BDS) hívei elleni tüntetésen.

Benjamin Hess, az Osztrák Zsidó Diákok Szövetségének munkatársa a Der Standard című osztrák napilapnak, amely elsőként számolt be a bírósági döntésről, azt mondta, hogy „egyértelműen eldőlt”, hogy az izraeli zászló kitűzése és az Izrael-párti érzelmek kifejezése legitim véleménynyilvánítás.

Feltette azonban a kérdést, hogy „miért van szükség Ausztriában egyáltalán bírósághoz fordulni, hogy valami ilyen alapvető dolgot megállapítsanak”.

A bécsi városi hatóságok azzal érveltek, hogy az izraeli aktivisták elleni rendőrségi figyelmeztetések nem tántorították el az Izrael-párti aktivistákat attól, hogy izraeli zászlókat lengessenek, és hogy a rivális csoportok között fennállt az eszkaláció veszélye.

Egy antiszemitizmust figyelő szervezet (Informations und Beobachtungsstelle Antisemitismus) szóvivője, aki 2019 márciusában ott volt a tüntetésen, a Jerusalem Postnak akkoriban megerősítette, hogy egy rendőrfelügyelő azt mondta a diákoknak, hogy az izraeli zászló „provokáció”, és 150 eurós bírságot szabott ki az aktivistákra.

„Ismét volt egy tüntetés Ausztriában, amelyen olyan antiszemita jelszavak hangzottak el, mint például ‘gyermekgyilkos Izrael’ – mondta az antiszemitizmus ellen küzdő megfigyelőcsoport szóvivője.”

2020-ban az osztrák nemzeti parlament egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amelyben a BDS-kampányt antiszemitaként ítélte el, és felszólította, hogy ne támogassák az Izrael-ellenes mozgalmat.

„A BDS, amely az elmúlt években Ausztriában is egyre inkább megjelent, ezt az antiszemita mintát használja fel” – áll az állásfoglalásban. Az antiszemita minta a BDS egyik állítólagos antiszemita céljára utal, amely arra törekszik, hogy „ne ismerjék el a zsidó nép önrendelkezési jogát” – magyarázta az állásfoglalás.

A 2019 márciusában az Osztrák Zsidó Diákok Szövetsége és a Szövetség az Antiszemitizmus Bojkottjára nevű szervezet által szervezett BDS-ellenes tüntetésen mintegy 25-en vettek részt. A Der Standard szerint a BDS-párti csoport állítólag antiszemita jelszavakat kiabált, az egyik felszólaló pedig az Egyesült Államok és az EU által terrorista szervezetként megjelölt Népi Front Palesztina Felszabadításáért sálat viselt.

A BDS-ellenes csoportok azt kiabálták, hogy „Éljen soká Izrael”, és izraeli zászlókat tartottak a kezükben, miközben a „Szabadítsátok meg Palesztinát a Hamásztól” felhívást fogalmazták meg – számolt be az újság.

Abraham Cooper rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ (SWC) dékánhelyettese akkor a Postnak azt mondta: „Úgy tűnik, még mindig provokációnak számít a zsidók számára, hogy Izrael zászlaját lengetve védik népük becsületét. Az SWC sürgeti a kancellárt és más osztrák vezetőket, hogy Izrael függetlenségének napján nyilvánosan lengessék meg a kék-fehér [izraeli zászlót], szolidaritásból Izraellel és a zsidó közösséggel. És a rendőrség? Ellenőrizzék a nyilvánvaló zsidóellenes elfogultságukat.”

Börtönbüntetésre ítélték a transznemű milícia vezetőt a mecsetrobbantás miatt

Azt, hogy a merénylő férfi vagy női börtönbe kerül-e, még nem döntötték el.