Börtönbüntetésre ítélték a transznemű milícia vezetőt a mecsetrobbantás miatt

A 2017-ben egy minnesotai mecset elleni robbantás mögött álló támadót 53 év börtönbüntetésre ítélték, alig néhány héttel azután, hogy az illető – aki biológiailag férfi – kérte a bírótól a nőként való elismerését – írja a The Daily Wire.

Az 50 éves robbantót tavaly ítélték el, mert robbantást tervezett egy mecsetben a minnesotai Bloomingtonban. A merénylő volt a sofőr, míg két vádlott-társa csőbombát dobott az épületbe.

A támadásban senki sem sérült meg.

A tárgyalás során a támadó ügyvédei a milícia vezetőjének mentális problémáira, köztük a nemi diszfóriára hivatkozva remélték, hogy csökkenteni tudják a börtönbüntetés időtartamát. Az ügyészek azt akarták, hogy a támadó életfogytiglani börtönbüntetést kapjon, míg a vádlott ügyvédei 30 éves börtönbüntetés mellett érveltek, ami a minimális büntetési tétel.

„Ez a bomba – a vádlott bombája – terrorcselekmény volt, amelynek célja egy közösség szívének elpusztítása volt”

– mondták az ügyészek a tárgyaláson.

Végül Donovan Frank, amerikai kerületi bíró az 53 éves büntetés mellett döntött, mondván, hogy „636 hónapnál kevesebb bármi is tiszteletlenség lenne a törvénnyel szemben”.

Frank szerint a merénylő a támadással „meg akart ijeszteni, megfélemlíteni és terrorizálni akarta a muszlim vallású egyéneket”. A bíró azt is megjegyezte, hogy a börtönök hivatala fogja eldönteni, hogy a merénylő férfi vagy női börtönbe kerüljön-e, bár azt mondta, hajlik arra, hogy azt javasolja, hogy a merénylő női börtönbe kerüljön.

„Ahhoz képest, hogy milyen áldott volt életem első 47 éve, nem panaszkodhatom arra, hogy az utolsó három milyen volt… figyelembe véve áldott, szerencsés és boldog életemet, nem kérhetek a bírótól semmi mást”

– mondta a merénylő az ítélethirdetés előtt tett nyilatkozatában.

A milícia vezetője hozzátette, hogy a támadásban megsérültek „Isten leggazdagabb áldását kapják Krisztus Jézusban”.

„Életfogytiglani börtönbüntetést vártunk, de ma már meg tudunk elégedni ezzel”

– mondta Khalid Omar, a Dar Al Farooq mecset egyik látogatója.

A 2017-es támadás a minnesotai Bloomingtonban, a Dar Al-Farooq iszlám központban történt. A merénylőt az AP szerint polgári jogi és gyűlölet-bűncselekmény vádjával ítélték el.

A merénylőt hét hónappal a támadás után találták meg, az Illinois állambeli Clarence-ben bujkált a támadásban részt vevő két másik férfival együtt. A csoport tévesen azt hitte, hogy a mecset az ISIS kiképzőközpontja. Ők ketten 2019-ben bűnösnek vallották magukat.

A támadó ügyvédei ügyfelük személyazonosságával kapcsolatos leleplezésekre hivatkoztak, amelyek állításuk szerint hozzájárultak a merénylő „belső konfliktusához”. Ezt a konfliktust, mondták, részben a „nemi diszfória és a jobboldali félretájékoztatás” hozta létre – számolt be a Star Tribune.

„Erősen vágyott arra, hogy teljes átváltozást hajtson végre, de tudta, hogy mindenki, minden ismerőse kiközösítené”

– mondta Shannon Elkins, a merénylő védőügyvédje a dokumentumokban.

„Így, miközben szabadságharcosokból vagy milicistákból álló szedett-vedett csoportot alakított, és kubai és venezuelai küldetésekről beszélt, [a vádlott] titokban utánanézett az interneten a ’nemváltoztatás’, a ’transznemű műtét’ és a ’műtét utáni transzneműség’ szavaknak”.

Megjegyezte, hogy a támadó „kettős életet” élt, és azt tervezte, hogy Thaiföldre utazik egy nemváltoztató műtétre.

Azt, hogy a merénylő férfi vagy női börtönbe kerül-e, még nem döntötték el.

Nem kell börtönbe mennie egy transz neonácinak

Egy amerikai bíró arra hivatkozva nem küldött börtönbe egy transznemű neonácit, hogy „nehéz múltja” volt.