Kiderült: a chilei zsidók által is támogatott jelölt apja náci volt

José Antonio Kast azt mondta, az ezt bizonyító dokumentumtól függetlenül családjával együtt irtózik a náciktól.

A jobboldal jelöltje, José Antonio Kast jelentős támogatást élvezett mindeddig a chilei zsidó közösség részéről – írta a The Jewish Telegraphic Agency (JTA). A dél-amerikai országban december 19-én tartják a választások következő fordulóját.

Szerdán azonban új fordulatként az Associated Press (AP) közölte a hírt, miszerint Kast apja valószínűleg a német náci párt tagja volt. Az ügynökség által közzé tett dokumentum alapján Michael Kast 18 éves korában, 1942-ben csatlakozott a náci párthoz.

Michael Kast 1950-ben vándorolt Chilébe, és köztudott volt róla, hogy Adolf Hitler hadseregében szolgált. Ám az AP jelentése szerint eddig nem volt világos, hogy a náci pártnak hivatalosan is tagja volt-e.

José Antonio Kast a múltban vitatta azt, hogy apja náci lett volna, de azt nem tagadta, hogy egykor a Wehrmacht szolgálatában állt. Azt állította, hogy ettől apja nem vált nácivá, mivel a besorozás kötelező volt.

A JTA megjegyzi: közel 8.5 millió német, azaz csaknem minden tizedik állampolgár csatlakozott az NSDAP-hoz. A tagság nem volt kötelező, de jelentős társadalmi előnyöket kínált.

Rádiós nyilatkozatában Kast megszólalt az AP cikke kapcsán, és azt mondta:

„Függetlenül attól, hogy mit ír egy 50 évvel ezelőtti papír, az apám, én és az egész családunk irtózik a náciktól”.

A JTA-nak nyilatkozó zsidó megkérdezettek közül előző hónapban többen azt mondták, hogy tisztában vannak Kast nézeteivel, de az állandó baloldali antiszemitizmus fényében nem marad más választásuk, mint ő rá szavazni a választásokon.

Az 55 éves Kast a baloldali jelölttel, a 35 éves Gabriel Boric-kal szemben maradt versenyben, aki jelenleg kisebb fölénnyel vezet az elmúlt napok felmérései szerint.

MTI/EPA/EFE/Elvis González

Az olasz hírszerzés tudott a római zsinagóga ellen tervezett terrortámadásról, mégsem lépett közbe

A most nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy az olaszok alkut kötöttek a palesztinokkal, ezért nem akadályozták meg az 1982-es római zsinagóga ellen terrortámadást sem.