„Iszlamofóbia-figyelő” szervet hozna létre a Kongresszus

Ilhan Omar a javaslat fő szponzora iszlamofóbia példájaként hozta fel Magyarországot is, ahol szerinte a „muszlim menekülteket bűnbakképzésre használták.”

Pénteken elhárult az első akadály a iszlamofóbiát figyelő szerv létrehozását célzó törvényjavaslat elől – számolt be a JTA.

A törvényjavaslatot, amelynek fő támogatói Ilhan Omar képviselő, a kongresszus három muszlim képviselője közül az egyik, és Jan Schakowsky képviselő, aki zsidó, pénteken az amerikai képviselőház külügyi bizottsága pártvonalak mentén hagyta jóvá, a demokraták többsége megszavazta. Most a képviselőház elé kerülhet.

A bizottság csütörtöki hosszabb vitája során a republikánusok azzal érveltek, hogy nincs szükség az iszlamofóbia nyomon követésére, és hogy a megfigyelői pozíciót a konzervatívok elnyomásának eszközeként használnák fel. Azt is mondták, hogy ez aláásná az antiszemitizmus elleni küzdelmet – sőt, bátorítaná az antiszemitákat.

A demokraták visszavágtak, mondván, hogy az amerikai kormány képes egyszerre nyomon követni és leleplezni mindkét bigottságot. A bizottságban a zsidó demokraták az elsők között szólaltak fel a törvényjavaslat védelmében, szerintük az iszlamofóbia-ellenőrzés kiegészítené, nem pedig aláásná az antiszemitizmus-ellenőrzést.

David Cicilline képviselőó, aki zsidó származású, megjegyezte, hogy George Washington Rhode Island-i zsidó közösséghez írt levele kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok biztonságos menedékké vált a zsidók számára.

„Így született meg a vallásszabadság az én államomban, a Touro zsinagógában az Egyesült Államok első elnökének e szavai által” – mondta Cicilline. „Ezért nagyon büszkének kell lennünk erre a hagyományra, és ennek központi eleme, hogy senkit ne érjen diszkrimináció vallási hagyománya miatt. Ez nem arról szól, hogy „válasszunk egyet”, természetesen el kell ítélnünk, és el is ítéltük, és továbbra is el fogjuk ítélni az antiszemitizmust és annak térnyerését”.”

A törvényjavaslat kizárólag a tengerentúli bigottság megfigyelésére lenne kijelölve.

„Legyen szó a Kínában az ujgurok és Burmában a rohingyák ellen elkövetett atrocitásokról, az Indiában és Srí Lankán a muszlim lakossággal szembeni erőszakos fellépésekről, a muszlim menekültek és más muszlimok bűnbakképzéséről Magyarországon és Lengyelországban, az Új-Zélandon és Kanadában a muszlimok ellen irányuló fehér felsőbbrendűségi erőszakos cselekményekről, vagy a kisebbségi muszlim közösségek elleni támadásokról a muszlim többségű országokban, mint Pakisztán, Bahrein és Irán – az iszlamofóbia problémája globális méretű” – mondta Omar pénteken a törvénytervezetet méltatva.

A törvényjavaslat védelmében felszólalt még Ted Deutch floridai, Susan Wild pennsylvaniai és Andy Levin michigani zsidó demokrata képviselő is.

Steve Chabot képviselő (R-Ohio) azonban azzal érvelt, hogy az iszlamofóbiára vonatkozó monitor aláásná az antiszemitizmus-ellenőrzés munkáját.

„Azt sugallni, hogy az iszlamofóbia egyenrangú az antiszemitizmussal, drámaian alábecsülné, sőt elbagatellizálná azt a történelmi és átható jelleget, amely az antiszemitizmust olyan nehezen leküzdhető problémává teszi” – mondta Chabot. „Mindenáron el kell kerülnünk az ilyen veszélyes hamis egyen szintre helyezést, mivel azt egyes szélsőségesek arra használhatják fel, hogy valójában további antiszemita tevékenységet igazoljanak.”

Cicilline szerint „senki sem sugall egyenlőséget”.

Lee Zeldin New York-i képviselő, egy zsidó republikánus kevésbé a törvényjavaslat tartalmára, mint inkább annak szerzőjére, Omarra összpontosított, akit antiszemitának tartott megjegyzései miatt mind demokrata párti, mind republikánus képviselőtársai bíráltak.

„A mai állásfoglalást előterjesztő kollégám számos mélyen sértő kijelentést tett, számos olyan külpolitikai álláspontot képviselt, amelyekkel sokan ebben a bizottságban, a kongresszusban és az országunkban nem értenek egyet” – mondta Zeldin „ezek a kijelentések kifejezetten zsidó embereket céloztak, valamint nemzetünk nagy szövetségesét Izraelt.”

Zeldin is mondta, hogy a törvényjavaslat túl tágan határozza meg az iszlamofóbia fogalmát. A törvényjavaslat szerzői, Omar és Schakowsky, a 2003-as törvényt használták mintaként, amely létrehozta az antiszemitizmus-megfigyelő szervet.

Brian Mast floridai képviselő azt mondta, attól tart, hogy a Biden-kormányzat a törvényjavaslatot amerikaiak elleni támadásra fogja felhasználni.

„Ez az egésznek a lényege” – mondta Mast. „Hozzunk létre egy irodát amely aztán támadni fogja azokat az embereket akik megfogalmazzák az aggodalmaikat.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

„Senkitől nem lehet elvárni, hogy integrálódjon a nyugati nihilizmusba és önutálatba” Ayaan Hirsi Ali a Neokohnnak

Az emberjogi aktivista és író lapunknak elmondta, hogyan vált az iszlamisták célpontjává, hogy miért nem beszél senki az iszlám civilizáció imperialista múltjáról, és miért írt könyvet a migráció és a nők elleni erőszak kapcsolatáról. Hajdú Tímea interjúja.