Bennett a koronaherceg meghívására az Egyesült Arab Emírségekbe utazik

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap délután az Egyesült Arab Emírségekbe utazik a két ország kapcsolatainak elmélyítése érdekében – írta a Ynet.

Bennett lesz az első, hivatalos úton az emírségekbe látogató izraeli miniszterelnök. Mohamed bin Zajid Ál Nahajan koronaherceg meghívására megy, hétfőn találkozik vele.

    „Célunk a kapcsolatok elmélyítése, különösen a gazdasági és regionális kérdésekben, mert ezáltal növelhető a jólét és erősíthető az országok közötti stabil kapcsolat”

– hangsúlyozta a kormányfő elutazása előtti közleményében a miniszterelnöki hivatal.

Korábban Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök is többször tervezett látogatást az emírségekbe, de útját különböző okokból többször is lemondták, illetve elhalasztották.

Bennett várhatóan az izraeli El Al légitársaságtól bérelt géppel utazik, nem pedig a „Cion szárnyai” nevű, kormány- és államfői repülőgéppel, amely a múlt héten kapott repülési engedélyt, és amelyet még Netanjahu számára vásároltak meg, majd láttak el különleges biztonsági berendezésekkel.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.

Ennek a légijárműnek a beszerzése, majd rendkívül költséges átalakítása miatt számos bírálat érte az előző kormányfőt, a Likud párt és a parlamenti ellenzék jelenlegi vezetőjét.

    Abu-Dzabi izraeli nagykövete, Muhamad al-Hadzsah már októberben átadta Bennettnek Mohamed bin Zajid hivatalos invitáló levelét, s Bennett titkársága már akkor elfogadta a meghívást, illetve megígérte a látogatást.

Előzőleg júniusban Jaír Lapid külügyminiszter személyében először látogatott izraeli miniszter az emírségekbe a kétoldalú kapcsolatok tavaly őszi rendezése óta. Lapid akkor megnyitotta Izrael nagykövetségét Abu-Dzabiban.

Bennett látogatásának az is aktualitást ad, hogy a nagyhatalmak éppen ezekben a hetekben próbálják meg megújítani az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást. Izraelt és több Öböl menti arab országot is aggasztanak Irán regionális térnyerési kísérletei.

Emírségi tisztviselő: „A palesztinoknak meg kell szabadulniuk a Hámásztól és Irántól”

Az Ábrahám-egyezmények tető alá hozásában résztvevő emírségi tisztviselő szerint a Hámász és Irán teszi tönkre a palesztinok életét.