Transz úszó döntögeti a női egyetemi rekordokat — az egyik csapattárs szerint ez nem igazságos

A lány elmondta: reméli, hogy csak fiai születnek, mert a lányoknak nem lesz érdemes sportolnia, ha biológiai férfiak foglalják el a női csapatokat. 

Lia Thomas ebben a szezonban számtalan Ivy League rekordot döntött meg többek között női 200 m és 500 m gyorson, sőt egy hete országos egyetemi rekordokat is döntött ezen a két távon – írja a SwimSwam.

Thomas három éven át a férfiak bajnokságában versenyzett a Penn State csapatában. 2019-ben hormonterápiás kezelést kapott, majd az idei szezonban már a női csapat tagja lett a pennsylvaniai egyetemen. Thomas elmondása szerint „kényelmetlenül érezte magát a férfiak között” és igyekszik nem figyelni az őt ért kritikákra.

Lea Thomas. Fotó: Youtube screenshot

Thomas egyik csapattársa nevét nem vállalva megszólalt az ügyben.

„Nagyjából mindenki a csapatból beszélt az edzőinkkel arról, hogy ez nem tetszik nekünk” – mondta a Penn úszója az OutKicknek. „Az edzőnk (Mike Schnur) egyszerűen csak nagyon szeret nyerni. Olyan, mint a legtöbb edző. Azt hiszem, titokban mindenki tudja, hogy ez nem helyes.”

„Amikor az egész csapat együtt van, azt kell mondanunk, hogy ‘Ó, istenem, hajrá Lia, ez nagyszerű, elképesztő vagy’. Ez nagyon hamis” – tette hozzá.

Az úszó arról is beszélt, hogy Thomas milyen hihetetlenül gyors volt ebben a szezonban.

„Az Ivy League nem egy gyors liga az úszásban, ezért különösen nevetséges, hogy potenciálisan NCAA-bajnokunk lehet. Ez hallatlan az Ivy League-ből” – mondta Thomas csapattársa.

„Papíron, ha Lia Thomas visszaáll Will Thomas legjobb idejére, akkor ezek a számok női világrekordok. Gyorsabbak, mint az összes idő, amit Katie Ledecky az egyetemen ment. Gyorsabbak, mint bármely más olimpikoné, akit csak el tudsz képzelni. Az ő ideje három versenyszámban is [női] világrekord.”

Thomas korábban férfiként versenyezve is sikeres úszó volt, többek között második helyezést ért el 500, 1000 és 1650 gyorsúszásban a 2019-es Ivy League bajnokságon.

Thomas a szezont a férfiként versenyzett időszakából származó személyes legjobb idővel kezdte: 1:39.31 200 gyorson, 4:18.72 500 gyorson és 14:54.76 1650 gyorson. Ebben a szezonban 1:41.93 volt az ideje 200 gyorson és 4:34.06. 500 gyorson, valamint 15:59.71-et úszott 1650 gyorson, amivel a hatodik helyen áll az országban.

Csapattársa megkérdőjelezi, hogy Thomas tesztoszteronszuppressziója milyen hatással volt a teljesítményére.

„Egy év nem jelent semmit. Mi van a pubertás éveivel, a férfiként átélt növekedéssel?” – kérdezte a csapattárs.

„Egy csomó komment van az interneten arról, hogy ‘Ó, ezek a lányok csak hagyják, hogy ez megtörténjen. Csak bojkottálniuk vagy tiltakozniuk kellene’. A nap végén ez egy egyéni sport. Ha tiltakozunk ellene, csak magunknak ártunk, mert lemaradunk mindarról, amiért megdolgoztunk” – mondta a csapattárs.

„Ha gyerekeim lesznek, remélem, hogy mind fiúk lesznek, mert ha lesznek lányaim, akik sportolni akarnak a főiskolán, akkor sok szerencsét. [Az ellenfeleik] mind biológiai férfiak lesznek, akik azt mondják, hogy nők” – mondta Thomas csapattársa az OutKicknek. „Jelenleg egy van, de mi lenne, ha három lenne a csapatban? Hárommal kevesebb lány versenyezne.”

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.