Bűnösnek találtak egy amerikai színészt, amiért megrendezett egy gyűlöletbűncselekményt saját maga ellen

Bűnösnek találta egy chicagói bíróság esküdtszéke csütörtökön Jussie Smollett amerikai színészt abban, hogy megrendezett egy gyűlöletbűncselekményt saját maga ellen – közölte a CNN amerikai hírtelevízió.

Az Empire című sorozat 39 éves feketebőrű, meleg sztárja az ügyészség szerint  saját karrierje előre lendítése céljával rendezte meg a történteket és hazudott arról a rendőrségnek, hogy 2019 januárjában két Trump szavazó, maszkot viselő ismeretlen egy sötét chicagói utcán rátámadt a nyakába kötelet tettek és azt kiabálták, hogy ez MAGA ország (Trump szlogenje). A történetet széles körben felkapta a média annak ellenére, hogy sokan már az elején rámutattak, hogy sántít a sztori.

Smollettet a hat vádpontból ötben, közöttük a hatóság félrevezetésében,  bűnösnek találták.

A bíróság később szabja majd ki a büntetés mértékét, amely felfüggesztett, vagy akár letöltendő szabadságvesztés is lehet. Az amerikai törvények szerint vádpontonként legfeljebb három év börtönnel sújthatják. Az ügyet súlyosbíthatja, hogy a számtalan bizonyíték ellenére a színész nem ismerte el, hogy hazudott.

Dan Webb ügyész az elmarasztaló ítéletet követően újságíróknak nyilatkozva nevetségesnek nevezte Smollett beszámolóját a történtekről. „Smollett úr nem vesztette volna el ezt a pert, ha az esküdtszék nem jut arra a megállapításra, hogy hazudott nekik” – közölte Webb.

Nenye Uche, Smollett védelmének vezető jogásza kijelentette, hogy védence ártatlan és bízik abban, hogy a fellebbezés során sikerül elérni egy felmentő ítéletet.

A felháborodott chicago-i rendőrkapitány beszéde Smollett ügyével kapcsolatban 2019-ben: 

Chicago Police Chief: Jussie Smollett Faked Attack ‘To Promote His Career’ | NBC News

The Chicago Police Department alleged that „Empire” actor Jussie Smollett faked a hate crime to „promote his career” because he was unhappy with his salary a…

Smollett azt állította a 2019 januárjában történt esetről, hogy támadói hurkot dobtak a nyakára és vegyszereket öntöttek rá miközben rasszista és homofób kifejezésekkel becsmérelték, illetve Donald Trump korábbi elnököt támogató kijelentéseket tettek. Egy hónapra rá a rendőrség őrizetbe vette a színészt azzal a gyanúval, hogy lefizetett két fivért, hogy színleljék a támadást ezzel növelve népszerűségét a showbiznisz világában.

A nigériai származású Abimbola és Olabinjo Osundairo testvérek tanúvallomásukban azt állították: Smollett pénzt adott nekik, hogy vegyenek részt a színlelt bűncselekményben, illetve utasításokat is adott arra nézve, miként támadják meg őt.

Smollett ártatlannak vallotta magát az ellene indult eljárásban. A színész karrierje az incidens nyomán hanyatlásnak indult. Elvesztette szerepét a Fox televízió 2020-ban befejeződött Empire című hip-hop drámájának utolsó évadában.

A Black Lives Matter szervezet még az ítélet előtt kiadott egy nyilatkozatot, melyben azt írták támogatják Smollettet a rasszista chicagói rendőrséggel szemben.

EPA/TANNEN MAURY

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.