A Bizottság belenyúlna az alapszerződésbe, hogy kötelezze az országokat a „gyűlölet elleni fellépésre”

Az Európai Bizottság a lépéssel azt akarja elérni, hogy kötelezhesse a tagországok kormányait, hogy harcoljanak például „a homofóbia, a nőellenesség, az idegengyűlölet és a rasszizmus ellen.”

A Politico beszámolt arról, hogy az EU Bizottság új terve az, hogy betiltsa a „gyűlöletbeszédet”. Ezt úgy érnék el, hogy belenyúlnának az egyik alapítódokumentumba.

Az európai országok mind rendelkeznek rágalmazást valamint uszítást tiltó törvényekkel azonban a Bizottság elsősorban a „gyűlölet ellen akar harcolni” az új rendelkezéssel.

A szabályok lehetővé tennék a Bizottság számára, hogy törvényeket terjesszen elő a nőgyűlölet és a LMBTQ+-ellenes online és offline visszaélések büntetésére.

„Az elmúlt évtizedekben a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények száma meredeken emelkedett Európában” – áll a gyűlöletbeszédről szóló közleménytervezetben.

„A gyűlölet egyre inkább előtérbe kerül, és olyan egyének és csoportok ellen irányul, akiknek közös vagy közösnek vélt „közös jellemzőjük” van, mint például faj, etnikum, nyelv, vallás, nemzetiség, kor, nem, szexuális irányultság, nemi identitás, nemi kifejezés, nemi jellemzők vagy bármely más alapvető jellemző, vagy ilyen jellemzők kombinációja” – áll a szövegben.

Ez egy korai lépése annak a szélesebb körű tervnek, amely a gyűlöletkeltő visszaélések elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályrendszer felülvizsgálatát célozza.

A nők elleni online és offline erőszak felszámolását célzó jövőbeli javaslat várhatóan márciusban érkezik. A blokk emellett a digitális szolgáltatásokról szóló törvény néven ismert tartalom moderációs szabályrendszerét is kidolgozza, amely az online platformokat az illegális tartalmak elleni fellépésre kényszerítené.

A Bizottság ki akarja bővíteni az uniós bűncselekmények listáját, amelyet az EU két alapvető jogi szövegének egyike, az Európai Unió működéséről szóló szerződés tartalmaz. A lista már tartalmazza a terrorizmussal, az illegális kábítószer-kereskedelemmel, az emberkereskedelemmel, a nők és gyermekek szexuális kizsákmányolásával és a korrupcióval kapcsolatos bűncselekményeket.

Az új kezdeményezés lehetővé tenné a Bizottság számára, hogy jogszabályokkal kényszerítse az uniós fővárosokat arra, hogy hasonló eszközökkel küzdjenek a nőket, az LMBT közösséget, a fogyatékkal élőket és az időseket célzó erőszak ellen. Emellett megnyitná az utat a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni szigorúbb jogszabályok előtt is.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Borítókép: Unsplash

A szavak elrablása – változtasd meg a nyelvet és megváltoztatod a gondolkozást

A beszéd „toleránssá” tétele azt a célt szolgálja, hogy ráerőltesse az emberekre, hogy alakítsák át az értékrendjüket. Hajdú Tímea publicisztikája.