Fáklyás katonai tiszteletadásban részesült a leköszönő Merkel – videó

A Bundeswehr tagjai búcsúztatták Angela Merkel kancellárt. A „Grosser Zapfenstreich” a legmagasabb katonai ceremónia amit egy civil személy számára tarthatnak – írja a DW.

Merkel csütörtök este rövid, komoly beszédében köszönetet mondott a németeknek, és arra szólította fel őket, hogy „könnyedséggel” közelítsenek az élethez, és optimistán tekintsenek országuk jövőjére.

„Tizenhat év Németország kancellárjaként tele volt eseményekkel, gyakran nagy kihívásokkal – politikailag és emberileg is”

– mondta.

„A többszörös válságok megmutatták a nemzetközi együttműködés fontosságát a világ előtt álló kihívások kezelése során”

– folytatta.

BBC News (World) on Twitter: „Military ceremony honours German Chancellor Angela Merkel, who is due to step down next week after 16 years in officeIt featured music she chose – which raised a few eyebrows https://t.co/AZWaH3r3qb pic.twitter.com/SrqKPXWTuQ / Twitter”

Military ceremony honours German Chancellor Angela Merkel, who is due to step down next week after 16 years in officeIt featured music she chose – which raised a few eyebrows https://t.co/AZWaH3r3qb pic.twitter.com/SrqKPXWTuQ

A kancellár hozzátette, hogy „különösen a világjárvány elmúlt két éve” megmutatta, „mennyire fontos a politikai vezetőkbe, a tudományba és a közbeszédbe vetett bizalom”.

A demokrácia – mondta Merkel – szintén a bizalmon, a szolidaritáson, egymás meghallgatásán és a tényeken is alapul”.

„Szeretném Önöket arra bátorítani, hogy a jövőben más emberek szemszögéből is tekintsenek a világra”

– zárta beszédét.

Merkel mindössze a harmadik német kancellár, akit ilyen nagy katonai ceremóniával, a „Zapfenstreich”-el tüntettek ki. Helmut Kohl, 1982 és 1998 között kereszténydemokrata kancellár volt az első. Ő a szülőföldjén, Rajna-vidék-Pfalzban található Speyer-i székesegyházat, az UNESCO világörökség részét képező dómot választotta az ünnepség helyszínéül. Az 1998 és 2005 közötti szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder szülővárosában, Hannoverben rendezte meg az ünnepséget.

Merkel Jeruzsálemben: Németország a jövőben is elkötelezett lesz Izrael biztonsága mellett

Németország és Izrael együttműködésének fejlesztéséről és biztonsági kérdésekről tárgyalt búcsúlátogatásán Jeruzsálemben Angela Merkel német kancellár.

Mióta a kormány és a parlament 1999-ben Bonnból Berlinbe költözött, a legtöbben nem a beszédekre, hanem a zenére emlékeznek a legjobban. A katonai zenekar által játszott zenét a kitüntetett személy választja ki. Az elmúlt években a német tisztviselők kérései a jazztől a rockig terjedtek.

Merkel választásai kifejezetten „németesek” voltak, és nagy figyelmet keltettek, mert úgy tűnt, hogy a politikus mögött álló nőbe is bepillantást engednek.

A mintegy 20 percig tartó állami szertartás a porosz militarizmus 16. századi alapításáig nyúlik vissza, és a 19. században állandósult.

A nemzeti himnusz elhangzása után a katonák dobpergés kíséretében távoztak, búcsút véve a kancellártól, és lezárva a német történelem egy újabb fejezetét.

Utoljára látogatott Merkel kancellárként a Jád Vásembe

„A zsidó nép elleni bűncselekmények, amiket itt dokumentáltak, egy örök intő jel Németország irányába a felelősségről” — fogalmazott a leköszönő német kancellár, Angela Merkel.