Antiszemita vandálok garázdálkodtak a spanyolországi Mota de Judíosban

A spanyolországi zsidó közösség elfogadhatatlannak nevezte az antiszemita vandalizmust, amelyet hétfőn fedeztek fel Mota de Judíosban.

Az észak-spanyolországi Kasztília és León régióban található falu 52 lakosa 2014-ben megszavazta, hogy nevét Castrillo Matajudiósról, ami azt jelenti, hogy „Zsidóölők erődje”, Mota de Judíosra változtassák, ami a „Zsidók hegye” jelenti (állítólag ez volt a település eredeti neve is, amikor a 11. században szefárd zsidók egy csoportja alapította). Egyébként tervezik egy szefárd történelmi és emlékközpont építését is a faluban.

Hétfőn reggel a falu polgármestere, Lorenzo Rodríguez a közösségi médiában képeket osztott meg több épületről, amelyeket antiszemita feliratokkal rongáltak meg.

A városháza bejáratára firkált graffitiken Rodríguezt „a zsidó gyilkosok által megvett polgármesternek” nevezték, áthúzott Dávid-csillaggal kíséretében. További sértő feliratok között szerepeltek a „Juden Raus” (németül „Zsidók kifelé”), az „Éljenek a katolikus uralkodók” és a Tomas de Torquemada, a 15. századi fanatikus dominikánus szerzetesre való utalások, aki a spanyol inkvizíció első nagy inkvizítoraként szolgált, ami a zsidók tömeges kiűzését eredményezte az Ibériai-félszigetről.

Lorenzo Rodríguez 🖤🇪🇸 on Twitter: „Hoy #Castrillo @motadejudios ha aparecido lleno de amenazas e insultos; unas pintadas de grupos y personas intolerantes e incultas q no valoran ni el patrimonio ni a las persoas; ni respetan a nadie ni a nada. Los intolerantes no tienen hueco. pic.twitter.com/JBBj8ULIwd / Twitter”

Hoy #Castrillo @motadejudios ha aparecido lleno de amenazas e insultos; unas pintadas de grupos y personas intolerantes e incultas q no valoran ni el patrimonio ni a las persoas; ni respetan a nadie ni a nada. Los intolerantes no tienen hueco. pic.twitter.com/JBBj8ULIwd

Rodríguez elmondta, hogy jelentette az antiszemita graffitiket a rendőrségnek. Azt mondta, hogy a „gyáva, undorító, erőszakos és intoleráns” támadás nem fogja megakadályozni a falut abban, hogy jövőre megnyissa a szefárd központot. Hozzátette, hogy az incidens mögött állók „közvetlen támadást intéztek a demokrácia, az eszmék, valamint egy falu egyéni és kollektív szabadsága ellen”.

A Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége szerint a támadás és a graffitiken szereplő fenyegetések „elfogadhatatlanok, és megmutatják azoknak az ideológiáknak a veszélyét, amelyek Európát katasztrófába vezették”.

Hozzátették:

 „Teljes támogatásunkat ajánljuk fel Mota de Judíos polgármesterének, és arra bátorítjuk, hogy folytassa a zsidó múlt visszaszerzéséért folytatott munkát.”

Együtt kell működni Izraellel a radikális iszlámmal szemben – állítja a spanyol Vox párt elnöke

A spanyol politikus Izraelt pártja teljes támogatásáról biztosította.