A Neokohn főszerkesztője, Megyeri Jonatán is az idei Hanukatalizátor-díj nyertesei közt

Idén is több ezren szavaztak a JCC Budapest – Bálint Ház által rendezett Hanukatalizátor-díjra, melyet a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak adnak át – írja a Kibic.

Mivel a díj idén 10 éves, és mivel nagyon szoros volt a verseny a nyílt és anonim szavazás során, a rendezők úgy döntöttek, hogy idén két közönségdíjat és egy közösségdíjat is kiosztanak. Így az idei Hanukatalizátor-díj közönségdíjasai Megyeri Jonatán rabbi és Borgula András színész-rendező, a Gólem Központ megalapítója, a JCC Budapest – Bálint Ház közösségdíját pedig a Sanyinéni Telefonos Krízisvonal önkéntesei kapták.

Megyeri Jonatán már lassan 3 éve bizonyítja, hogy kitűnő tanító, aki nagy követőtáborral rendelkezik. Tanításai során a legmodernebb közösségi platformokat használja a zsidó vallás, hagyomány és történelem átadására, mely a járvány alatt különösen hasznosnak bizonyul.

Borgula András a Gólem Színház megalapítója és művészeti igazgatója, rendezője. A zsidó kultúra vadonatúj központja neki és Marcsa Barbarának köszönheti a létét, a helységet szinte saját kezükkel újították fel, ráadásul az ott működő GóleMenza verhetetlen a babka műfajában és más zsidó ételek népszerűsítésében. Szociális érzékenységét jelzi, hogy rendszeresen főz a nyolcadik kerületi rászorulóknak.

A Sanyinéni Krízisvonal mókás neve először becenév volt, de mivel mindenki csak így hívta őket, rajta maradt a kezdeményezésen. A csoport 12 önkéntese a pandémia alatt 365 munkanapon keresztül tartott fent krízisvonalat közösségünk rászorulóinak, és bárki másnak is. Áldozatos és önzetlen munkájuk egyértelműen összecseng a Bálint Ház értékeivel, így nem csoda, hogy rájuk szavaztak a legtöbben a szervezet dolgozói közül.

A Kibic eredeti cikke itt olvasható.

„Bevonzzuk azokat is, akik lazán vagy sehogy nem kötődnek a zsidósághoz”

Mint megírtuk, Fritz Zsuzsa 15 igazgatói év után átadta a Bálint ház vezetését Kenesei Marcellnek. Megkérdeztük az utódtól, mi fog változni. Interjúnk.