Rabbik tiltakoznak a brit menekültjogi reform ellen

A 28 neves brit rabbi által aláírt levél „mélységes aggodalmát és megdöbbenését” fejezi ki a kormány menedékkérőkre vonatkozó törvényjavaslata miatt — írja az Arutz7.

A brit belügyminiszternek küldött, 28 brit rabbi által aláírt levélben „mélységes aggodalmukat és megdöbbenésüket” fejezték ki a kormány menedékkérőkre vonatkozó törvényjavaslata miatt.

A levelet akkor tették közzé, amikor az alsóház az állampolgársági és határügyi törvényjavaslathoz benyújtott módosításokat vitatja meg – számolt be a UK Jewish News.

A levél aláírói között olyan prominens nevek voltak, mint a United Synagogue ortodox ernyőszervezet rabbija, David Mason és a maszorti zsidóság vezető rabbija, Jonathan Wittenberg rabbi. A levelet a Jewish Council for Racial Equality (JCORE) szervezte, és kedden postázták Priti Patel belügyminiszternek.

A levélben azt állították, hogy a jogszabály egy kétszintű rendszert hozna létre, amelynek következményei lennének a nem hivatalos útvonalakon érkező menekültek számára.

Ez „erősen negligálja az igazságosságra és méltányosságra vonatkozó zsidó értékeinket”

– írták a rabbik.

Felszólították Patelt, hogy módosítsa a törvényjavaslatban szereplő „mélyen káros terveket”, amelyek lehetővé tennék a területenkívüli menedékjogi ügyintézést. Azt mondták, hogy ez megsértené a Tóra azon rendelését, hogy „fogadjuk be az idegent”, amelyet az 36 alkalommal említ.

A tervezet „semmit sem tesz annak megakadályozására, hogy a menedékkérők ilyen veszélyes utazásokra kényszerüljenek, és csupán további nyomorúsághoz vezetnek a menedékre szorulók számára”

– írták.

Megjegyezve, hogy nincs vita arról, hogy a brit menekültügyi rendszer diszfunkcionális és modernizálásra szorul, sürgetik Patelt, hogy ezt „együttérző, működőképes és előremutató módon” tegye.

Kritizálták, hogy a törvényjavaslat szigorúbb büntetési irányelveket bocsát ki, amelyek akár négy év börtönbüntetéssel is sújthatják a vízumukat túllépő migránsokat.

A jelenlegi maximális büntetés hat hónap.

A belügyminisztérium megvédte a változtatásokat, mondván, hogy az új szabályok megkönnyítenék a lejárt vízummal rendelkezők kitoloncolását, mivel az egy évnél hosszabb büntetésre ítélt külföldi állampolgár kitoloncolható.

A rabbik arra kérték Patelt, hogy tegye félre a törvényjavaslatot. Ehelyett, javasolták, növelje és nyisson új, biztonságos útvonalakat az Egyesült Királyságba igyekvő migránsok számára.

Holokauszthoz hasonlította a bevándorlókkal való bánásmódot a liberális demokrata jelölt

A brit szabaddemokrata bocsánatot kért, amiért párhuzamot vont a La Manche csatornán átkelő emberekkel való bánásmód és a zsidókkal való bánásmód között a holokauszt idején.