Miss Puerto Ricó dédapja holokauszt-túlélő volt — videó

Amikor elnyerte a kiváltságot, hogy Puerto Ricót képviselje a Miss Universe versenyen, Michelle Marie Colon büszkeségéről beszélt, hogy történelmet írhatott, hiszen ő az első fekete nő az országból, aki elnyerte ezt a megtiszteltetést — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ezen a héten Izraelben, ahol a versenyt rendezik, büszkeségét örökségének egy másik aspektusával kapcsolatban is hangsúlyozta: zsidó dédnagyapjára, aki megmenekült a holokausztból.

Múlt héten Colon egy fotót tett közzé, amelyen kézen fogva látható Noa Cochvával, a verseny izraeli résztvevőjével egy fal alatt, amelyet a holokauszt áldozatainak portréi borítanak.

„Dédnagyapám, Rodolfo Cohn a holokauszt túlélője volt”

– írta Colon.

„A Karib-szigetekre költözött, és találkozott Dorila Thomasszal, a dédnagyanyámmal; egy erős afro-karibi nővel – rabszolgák leszármazottjával -, aki akkoriban egy farm adminisztrátora volt. Együtt egy szilárd, szeretettel teli családot alapítottak, amely az empátiára és a rugalmasságra épült”.

A történetet egy rögtönzött beszélgetés során mesélte el, miközben a versenyzők a jeruzsálemi Jad Vasem nemzeti holokauszt-emlékhelyet járták be.

Dani Dayan, az emlékhely elnöke szombaton Twitteren tette közzé a videót, amely hamarosan vírusként terjedt.

דני דיין on Twitter: „מיס פורטו ריקו מישל קולון הפתיעה את חברותיה לתחרות (וגם את אנשי ⁦@yadvashem⁩) כשסיפרה שסבא רבא שלה הוא ניצול שואה שמרבית משפחתו נספתה באושוויץ. pic.twitter.com/Uv6rrCPQcs / Twitter”

מיס פורטו ריקו מישל קולון הפתיעה את חברותיה לתחרות (וגם את אנשי ⁦@yadvashem⁩) כשסיפרה שסבא רבא שלה הוא ניצול שואה שמרבית משפחתו נספתה באושוויץ. pic.twitter.com/Uv6rrCPQcs

„Azzal a tudattal jöttem ide Izraelbe, hogy jobban kötődöm a családomhoz, mert a dédnagyapám valójában megmenekült a holokauszt elől, és az összes többi családtagját, a testvéreit, unokatestvéreit, sőt a lányaikat – négy lányukat – is megölték a koncentrációs táborokban, pontosabban Auschwitzban”

– mondta Colon.

Dayan szerint Colon, a 21 éves, orvosira készülő diák „meglepte Miss Universe versenyzőtársait (és a Jad Vasem munkatársait is)”.

Colon megjegyzései egy olyan időszakban hangzottak el, amikor az érdekvédők a december 12-én Eilatban megrendezésre kerülő szépségversenyt Izraelről szóló politikai népszavazássá akarják változtatni.

Palesztin érdekvédők felszólították a versenyzőket, hogy bojkottálják a versenyt, de eddig csak Malajzia és Indonézia kötelezte el magát erre.

Eközben Dél-Afrika versenyzője a dél-afrikai kormány Izrael bojkottálására irányuló nyomása ellenére is részt vesz a versenyen. Ezen kívül az idei versenyen először lesz ott versenyző az Egyesült Arab Emírségekből, és évtizedek óta először Marokkóból. Mindkét ország 2020-ban diplomáciai normalizációs megállapodást írt alá Izraellel.

Csak a világ legszebb női mehetnek Izraelbe

Izrael minden külföldi előtt lezárja a határait az omikron-variáns előtt, egy kivétel van csak, mégpedig a Miss Universe szépségverseny döntője december 12-én Eilatban, amelyre tárt karokkal várják a részvevőket.