Biden megfenyegette Putyint

Több mint kétórás online csúcstalálkozót tartott Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök kedden.

A tanácskozás zárt, védett videokapcsolaton zajlott, az eseményről csak az elnökök kölcsönös üdvözlését hozták nyilvánosságra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzetesen az eszmecsere várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

Joe Biden megfenyegette Putyint

Joe Biden amerikai elnök „kemény szankciókat” helyezett kilátásba Oroszországgal szemben, ha Moszkva megtámadja Ukrajnát.

– közölték az amerikai kormány illetékesei kedden, miután a két államfő videohíváson keresztül csúcstalálkozót tartott.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint őszinte és professzionális megbeszélés volt, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett, miközben az orosz elnök azt várja el, hogy a NATO kötelezze el magát, hogy nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

„Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt tudjon szállítani, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát”

– helyezett kilátásba egy válaszlépést Sullivan.

„Amit 2014-ben nem tettünk meg, azt most készen állunk megtenni”

– tette hozzá a tanácsadó, a Krím elcsatolása miatt bevezett büntetőintézkedésekre utalva.

Sullivan arról is beszélt, hogy

az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

Az amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet.

Putyin figyelmeztette Bident

Nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget az Ukrajna körüli helyzet kiéleződéséért, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel folytatott keddi megbeszélése során a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint.

Az orosz elnöki hivatal szerint a videokonferencia formájában megtartott tárgyaláson az „ukrán belső válság” témája dominált, valamint az, hogy 2015 óta nem történt haladás a békés rendezés alternatíva nélküli alapjául szolgáló minszki megállapodások teljesítése ügyében.

Putyin a videokonferencián komoly aggodalmának adott hangot Kijevnek a Donyec-medence elleni „provokatív akciói” miatt, és konkrét példákkal illusztrálta az ukrán vezetés „destruktív politikáját”, amely szerinte a minszki megállapodások és a „normandiai formátumban” (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország között) elért megállapodások teljes lebontására irányul.

A Kreml szerint Biden a maga részéről az ukrán határhoz közeli orosz csapatmozgás szerinte „fenyegető” jellegére helyezte a hangsúlyt, és ismertette azokat a szankciós intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei hajlandóak lennének meghozni a helyzet további eszkalációja esetén.

Válaszában Putyin közölte Bidennel:

nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére, és növeli katonai potenciálját az orosz határok közelében.

Ezért, mint mondta,

Oroszország komolyan érdekelt abban, hogy hiteles, jogilag rögzített garanciákat kapjon, amelyek kizárják a NATO keleti terjeszkedését és azt, hogy az Oroszországgal határos országokban támadó fegyverrendszereket helyezzenek el.

Moszkva szerint a két vezető megállapodott abban, hogy képviselőit megbízza az ezekről az érzékeny kérdésekről folytatandó tárgyszerű megbeszélésekkel.

Ukrajna támogatja Bident

Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, és biztosítsa a feszültség enyhítését a térségben – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden, Biden és Putyin online csúcstalálkozója után.

„Továbbra is együttműködünk az amerikai féllel, hogy Ukrajna érdekében konkrét eredményeket érjünk el. Hálásak vagyunk Biden elnöknek Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti megingathatatlan támogatásáért, valamint egyértelmű erőfeszítéseiért, amelyeket a különböző országok egyesítésére tett a nemzetközi jog védelme és térségünk stabilitása érdekében”

– jelentette ki Podoljak az Interfax-Ukrajina hírügynökséghez eljuttatott kommentárjában.

Megjegyezte, hogy a Biden és Putyin közötti megbeszélésen elhangzottak nem hoztak szenzációt. Szerinte ez inkább volt egyfajta „időközi elemzés arról, hogy mi történik a globális napirenden belül, ami az Egyesült Államokat, Amerika szövetségeseit és partnereit érinti”.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését és az elrettentést szolgálta

– kommentálta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a virtuális csúcstalálkozót.

„Maga a kapcsolattartás az elrettentés és az eszkaláció enyhítésének eszközeként szolgál. Nagyra értékeljük az Egyesült Államok kulcsfontosságú diplomáciai szerepvállalását azon erőfeszítésekben amelyek arra irányulnak, hogy Oroszországot rávegyék a tárgyalásokhoz történő visszatérésre”

– fogalmazott a tárcavezető.

Meggyőződésének adott hangot, hogy

Putyin „nagyon világos és erőteljes jelzéseket kapott az eszkalációt érintően, amelyet Oroszország folytat az ukrán határ mentén és a térség egészében”.

Kiemelte, hogy

„most, mivel Oroszország nem mutat semmiféle konstruktivitást”, a fő prioritás átfogó, hatékony elrettentő intézkedéscsomag kialakítása a katonai eszkaláció megakadályozása érdekében. Hozzátette, hogy ennek elérése érdekében Kijev szoros együttműködést folytat partnereivel az „Atlanti-óceán mindkét partján”.

Az ukrán külügyminiszter rámutatott, hogy

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várható csütörtöki telefonmegbeszélése lehetővé teszi hogy újraélesszék a „Moszkva megfékezésére”, valamint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos úton történő rendezésére létrehozott, úgynevezett „normandiai formátumot”.

A normandiai formátumban Ukrajna és Oroszország mellett Németország és Franciaország vesz részt.

A nyugati nagyhatalmak támogatják a párbeszédet

Joe Biden amerikai elnök tájékoztatta Boris Johnson brit kormányfőt és több más nyugati vezetőt a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott keddi megbeszéléséről, és a nyugati hatalmak egyetértettek abban, hogy párbeszéddel kell enyhíteni az orosz-ukrán feszültséget – közölte a londoni miniszterelnöki hivatal.

A Downing Street szóvivőjének kedd éjjeli rövid beszámolója szerint Biden, Johnson, Mario Draghi olasz kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Angela Merkel távozó német kancellár telefonon egyeztetett az amerikai és az orosz elnök kétoldalú videómegbeszélése után.

Az öt nyugati vezető Johnson hivatalának illetékese szerint kiemelte annak fontosságát, hogy Oroszország hagyjon fel Ukrajnát fenyegető magatartásával.

Egyetértettek abban is, hogy az Oroszországgal fenntartott további folyamatos párbeszéddel kell egyengetni az e cél elérése felé vezető utat.

Biden, Johnson, Draghi, Macron és Merkel megállapodott arról is, hogy országaik szoros kapcsolatban maradnak és egyeztetik hozzáállásukat ehhez a kérdéshez – közölte a Downing Street szóvivője.

Putyin és Biden csúcstalálkozót tart az ukrajnai helyzetről

Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelezte orosz kollégájának, hogy súlyos következményei lesznek, amennyiben Oroszország lerohanja Ukrajnát.