Putyin és Biden csúcstalálkozót tart az ukrajnai helyzetről

Virtuális csúcstalálkozót tart kedden Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök, amelyen az ukrajnai helyzetet, valamint a kétoldalú kapcsolatokat és a júniusi genfi találkozójukon történt megállapodás megvalósítását vitatják meg – közölte az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov a Reuters brit hírügynökséggel szombaton.

A két elnök a tervek szerint megvitatja az orosz csapatok ukrán határ mentén történő felvonultatását és más kérdéseket – közölte egy nevének elhallgatását kérő, jól értesült amerikai illetékes is a brit hírügynökséggel.

    Biden a stratégiai stabilitásról, kiberbiztonsági és regionális kérdésekről is tárgyalni kíván. A csúcstalálkozó pontos időpontját nem tették közzé.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter hírszerzési jelentésekre hivatkozva pénteken kijelentette, hogy Moszkva feltehetően nagyszabású katonai offenzívára készül január végén, mivel több mint 94 ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ térségében.

    Biden hangsúlyozni fogja az ukrán határ mentén folytatott orosz katonai tevékenységekkel kapcsolatos amerikai aggodalmakat, és ismételten a támogatásáról biztosítja Ukrajna szuverenitását és területi épségét – közölte az amerikai vezető.

Biden januári hivatalba lépése óta a két vezető egy alkalommal találkozott személyesen, júniusban Genfben. Legutóbb telefonon beszéltek, július 9-én.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) stockholmi értekezlete szünetében tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akinek azt mondta, hogy súlyos következményei lesznek, amennyiben Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Peking és Moszkva egyszerre szállná meg Tajvant és Ukrajnát?

Senki sem kételkedik abban, hogy Tajvan kínai elfoglalása gyökeresen megváltoztatná Kelet-Ázsia biztonságát, ahogyan Ukrajna orosz inváziója is felborítaná Európáét.