Mégis beengedik a Spinoza-kutatót a Portugál zsinagógába

Mint arról korábban beszámoltunk, a rabbi nem engedte, hogy a 350 éve kiközösített Spinozáról forgassanak filmet a filozófus amszterdami zsinagógájában.

Ez úgy derült ki, hogy amikor egy amerikai Spinoza-kutató professzor forgatási engedélyt kért a világhírű filozófus imaházában, a Portugál zsinagógában, a rabbi azzal utasította el, hogy a Spinoza ellen 1656-ban, 23 éves korában kimondott kiközösítés még ma is érvényben van.

Joseph Serfaty rabbi a következőket írta Yitzhak Melamednek, az amerikai John Hopkins Egyetem filozófiaprofesszorának:

„A chachamim [tudósok] és a parnasszim [tisztviselők] a lehető legszigorúbb tilalommal kiközösítették Spinozát és írásait, olyan tilalommal, amely örökre érvényben marad, és nem lehet visszavonni. Ön életét Spinoza betiltott műveinek tanulmányozásának és eszméinek szentelte. Az Ön kérése, hogy meglátogassa komplexumunkat és filmet készítsen erről az Epikuroszról [eretnekről], összeegyeztethetetlen évszázados halachikus, történelmi és etikai hagyományainkkal, és elfogadhatatlan támadás identitásunk és örökségünk ellen. Ezennel megtagadom a kérését és persona non grata-nak nyilvánítom a zsinagógakomplexumban.”

A Szombat értesülése szerint azonban Serfaty rabbi a város által alapított szekuláris szervezet, a Zsidó Kulturális Negyed vezetőségének jóváhagyása nélkül döntött, márpedig az Amszterdami Zsidó Múzeum és a zsinagóga világi részei ez utóbbi irányítása alá tartoznak.

Michael Minco, a zsinagóga igazgató tanácsának elnöke és Emile Schrijver, a Negyed vezetője írták:

„Sajnálattal fogadtuk, hogy a Portugál zsinagóga meglátogatására irányuló teljesen normális kérelem… nemzetközi fölháborodást váltott ki.”

Levelükben jelezték, hogy Serfaty döntését visszavonták, és Melamedet szívesen látják a zsinagógában és a könyvtárban.

A Szombat cikke itt olvasható.

Nincs bocsánat Spinozának — az amszterdami szefárdi közösség nem felejt

350 évvel a kimondást követően a filozófus kiközösítése továbbra is áll, sőt örökre állni fog – derül ki egy amszterdami rabbi leveléből.