Izraeli vadászgépek a szíriai Latakia kikötőjét bombázták

Olyan raktárakat bombáztak, amelyek állítólag az Iránhoz kötődő milíciákhoz tartoztak.

A szíriai állami média egy meg nem nevezett katonai tisztviselőt idézett, aki szerint több rakéta csapódott be a kikötő területén lévő konténerekbe, amelyek közül néhány kigyulladt. A tisztviselő további részleteket nem közölt.

Latakia kikötője létfontosságú Szíria számára, a szír import nagy része ezen keresztül érkezik a háború sújtotta országba, illetve Irán is állítólag ezt használja, hogy fegyvereket szállítson az országban lévő milíciáinak, és a libanoni terrorhadseregnek, a Hezbollahnak.

Bár Izrael rendszeresen hajtott végre támadásokat iráni kötődésű szíriai célpontok ellen, ritkán csap le Latakia közelében, nemhogy a kikötő területére, mivel az orosz hadsereg a közelben egy hadműveleti bázist tart fenn.

Moszkva átírná a játékszabályokat Szíriában – mit jelent ez Izraelre nézve?

Egyes források szerint az izraeli hadsereg azt tervezi, hogy felülvizsgálja az eddig alkalmazott taktikáját Szíriában. Hende Olivér írása.

A Moszkvával való kényes kapcsolata miatt Izrael jellemzően tartózkodik a célpontok elleni támadások végrehajtásától, ha orosz csapatok vannak a közelben.

Az előző alkalom, amikor Izrael a jelentések szerint csapást mért egy Latakia városában lévő célpontra – bár az nem a kikötőben volt -, 2018-ban volt, amikor egy orosz kémrepülőgépet véletlenül lelőtt a szír légvédelem, ami komoly feszültséget okozott Jeruzsálem és Moszkva között.

Izrael és Oroszország – hogyan tovább?

Stephen Bryen szerint az izraeli-orosz kapcsolatnak egy újraindításra van szüksége.