Bostonban keresztény menórával illusztrálták a hanukiát

A kép széles körben elérhető az interneten a menóra messianisztikus értelmezésének illusztrációjaként — írja a The Jerusalem Post.

Egy kis önkormányzati ünnepi eseményből nagy probléma lett a massachusettsi Medfordban, miután egy városi dolgozó a világvallásokról szóló kiállításon egy messiási zsidók által készített menóra képet helyezett el.

Boston külvárosa bocsánatot kért a kivetítésért, amely a múlt heti Holiday Extravaganza során jelent meg, egy városi rendezvényen, amelynek célja a helyi vállalkozások népszerűsítése volt. Az epizód miatt azonban néhány helyi zsidó lakos – nem először – feltette a kérdést, hogy valóban a helyi közösség részének tekintik-e őket.

Medford, a bostoni nagyvárosi terület magjához tartozó város, a Tufts Egyetem otthona, és a „Jingle Bells” szerzője, valamint Mike Bloomberg, New York korábbi polgármestere is itt született, akinek családja a helyi antiszemitizmus megkerülése érdekében titokban házat vásárolt a városban.

Néhány medfordi zsidó úgy érezte, hogy idén fontos előrelépés történt, miután a városi iskolai körzet a közelmúlt történetében először szünteltette a Ros Hásáná és a Jom Kipur idejére a tanítást.

Sarah Beardslee, aki 30 éve zsidó lakos Medfordban, azt mondta, hogy a város az utóbbi időben igyekezett demonstrálni, hogy értékeli a sokszínűséget.

„Ez csak egy újabb példa arra, hogy ez valójában nem így van”

– mondta a Jewish Telegraphic Agency-nek az ünnepi kiállításról.

A probléma nem sokkal a szerda esti Holiday Extravaganza után kezdődött, amikor a város képeket tett közzé az eseményről. A Mikulással készült fotók, a koszorúárusítás és a városi karácsonyfa meggyújtása mellett az ünnepi eseményen a városházán belül egy asztal is helyet kapott, amelyen az ünnepi szimbólumok bekeretezett leírásai voltak láthatóak.

Az egyik képsorozat a karácsonyfák történetét mutatta be. Egy másik képen a kinara, az afroamerikai Kwanzaa ünnepen használt kandeláber volt látható. A harmadik pedig a zsidók által a hanuka ünnepén használt menórát mutatta be.

Bár az asztalon egy elektromos hanukai menóra állt kilenc gyertyával, az asztalon elhelyezett fotón látható menóra nem az volt, amelyet a zsidók a Hanuka idején használnak.

Ehelyett egy keresztény kifejezésekkel felcímkézett, hétágú menóra képe volt.

Az egyik ágon például a „kereszt”, míg egy másikon a „feltámadás” felirat szerepelt.

A kép széles körben elérhető az interneten a menóra messiási értelmezésének illusztrációjaként. A messianisztikus zsidók olyan emberek, akik számos zsidó gyakorlatot követnek, miközben hisznek Jézus istenségében; egyetlen főáramú zsidó mozgalom sem tekinti őket zsidónak.

Medfordban egyesek aggódtak amiatt, hogy egy messianisztikus zsidó felelős a zsidó ügyekért az önkormányzaton belül, vagy hogy a városháza egy messianisztikus zsidóhoz fordult útmutatásért a helyi zsidó közösség képviselői helyett.

De egy helyi Facebook-csoportban közzétett bejegyzés szerint, amelyet a városháza munkatársa tett közzé, aki azt mondta, hogy ő készítette a képet, az egyáltalán nem tükrözi az ideológiát. A munkatárs azt írta, hogy a képre a vallási hagyományok után kutatva bukkant, és úgy gondolta, hogy hasznos lehet a rendezvényen részt vevők számára.

A város számára hamar világossá vált, hogy ez nem így van. Pénteken késő este bocsánatkérést tett közzé a Facebookon, és a menórát tartalmazó asztalt ábrázoló fotót azóta eltávolították a Facebookról.

„Őszintén sajnáljuk a sérelmet, és elkötelezettek vagyunk, hogy tanuljunk ebből a hibából”

– állt a bocsánatkérésben.

„A jövőben konzultálni fogunk a hit és a közösség vezetőivel, felhasználjuk tapasztalataikat és szakértelmüket az eseménytervezési folyamatainkba, és biztosítjuk, hogy minden, a nyilvánosságot érintő elemet megfelelően és pontosan ábrázoljunk.”

A bocsánatkérés egy egész napos megbeszélést követett Braham David rabbi szerint, aki a medfordi Temple Shalom templomot vezeti. Ő és a zsinagóga elnöke pénteken késő este, a sábát kezdetekor küldtek nyilatkozatot a közösségüknek.

David azt írta, hogy a napot azzal töltötte, hogy más helyi rabbikkal, a zsidó közösség tagjaival és más vallások papjaival beszélgetett. Azt is elmondta, hogy felvette a kapcsolatot Medford polgármesterével, Breanna Lungo-Koehnnel, hogy megvitassák a helyzetet.

„Mély sajnálatát fejezte ki munkatársai és a polgármesteri hivatal nevében ezért a gondatlan hibáért”

– írta David, megjegyezve, hogy a polgármesteri hivatal „számtalan hívást” kapott a kiállítás miatt.

Gisele Ellis, a Temple Shalom elnöke azt mondta, hogy ő is hajlik arra, hogy elfogadja a város bocsánatkérését, és Julian Edelman, a New England Patriots idén visszavonult zsidó sztár széleskörű fogadtatásának példáját hozta fel. Edelman kiemelkedően igyekezett tanítani, nem pedig megszégyeníteni egy kollégáját, aki antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi médiában.

Ellis azonban mélységes fájdalmat is közvetített az epizód miatt, amely szerinte eltér az elmúlt évektől, amikor a város meghívta a Temple Shalomot, hogy vegyen részt az ünnepi esemény megtervezésében.

„Az, hogy meg kell magyaráznunk, miért sértő ez, frusztráló. A zsidó részvétel hiánya ebben az eseményben láthatatlanná tesz minket a város vezetőinek szemében. Az, hogy ez a szörnyűséges kiállítás a városházán került felállításra, dühít minket”

– írta, hozzátéve:

„Ezt a dühöt ma sokuktól hallottam”.

A válaszadók között volt a városi tanács újonnan megválasztott tagja, Kit Collins, aki zsidó.

„Mindazoknak, akik felszólaltak a tegnap esti ünnepi fesztiválon a Városházán kiállított menóra téves és sértő ábrázolása miatt, látlak titeket és köszönöm. Zsidóként megértem, milyen frusztráló és fájdalmas lehet, ha az ember hitét ilyen égbekiáltóan félreértelmezik”

– tweetelte Collins, akit a jövő hónapban iktatnak be.

„Hálás vagyok, hogy az adminisztráció gyorsan reagált, és eltávolította a sértő képet”

– tette hozzá Collins.

„Sajnálom, hogy ez történt, de remélem és várom, hogy ez arra ösztönöz minket, hogy a jövőben jobban tiszteljük, képviseljük és ünnepeljük a Medfordban létező számos kultúrát.”

Meggyalázták és folyóba dobták az ungvári hanukai menórát

A hanukia felállításakor a városvezetők a soknemzetiségű vidék népeinek évszázados békés egymás mellett élését, a hagyományok és vallások kölcsönös tiszteletét emelték ki.