Trump szerint idióta a tábornok, aki az afganisztáni kivonulást felügyelte

Trump volt elnök szombaton „kib*szott idiótának” nevezte Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét egy szombati Mar-a-Lagóban tartott rendezvényen, miközben az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásáról beszélt.

A Ron Filipkowski floridai ügyvéd által szombaton megosztott videón látható, amint Trump a tömeghez szól, és azokról a katonai repülőgépekről beszél, amelyeket hátrahagytak, amikor az Egyesült Államok kivonta csapatait Afganisztánból. Trump azt állította, hogy Milley azt mondta neki, hogy a repülőgépek hátrahagyása olcsóbb, mintha egy másik országba költöztetnék őket.

„Ekkor jöttem rá, hogy egy kib*szott idióta” – mondta Trump, nevetéshullámot kiváltva a tömegből.

Trump állítólag azt javasolta, hogy töltsék meg a repülőgépeket „fél tank benzinnel”, és költöztessék őket Pakisztánba vagy vissza az Egyesült Államokba.

Mint arról a Business Insider beszámolt, Trump a Charlie Kirk által alapított konzervatív szervezet, a Turning Point Action rendezvényén beszélt.

Nem sokkal Kabul augusztusi eleste után a tálibok több milliárd dollár értékű amerikai fegyvereket foglaltak le, köztük Black Hawk helikoptereket és egy A-29 Super Tucano támadó repülőgépet. A repülőgépek megfelelő kiképzés nélkül gyakorlatilag működésképtelenek, bár a táliboknak bőséges lehetőséget biztosítottak a propagandára.

Trump a múltban rendszeresen bírálta Milleyt, szeptemberben „tökfilkónak” nevezte, miután kiderült, hogy a tábornok felhívta kínai kollégáját, hogy megnyugtassa, Trump nem tervezi Kína megtámadását.

Az amerikai kivonulásról szóló szeptemberi kongresszusi tanúvallomás során Milley elismerte, hogy jobb lett volna mintegy 2500 amerikai katonát Afganisztánban hagyni, miközben az afgán kormány és a tálibok közötti békemegállapodásra törekszik. Milley azonban azt is elmondta, hogy a katonai tábornokok egyhangúlag egyetértettek abban, hogy az elnöknek azt javasolják, tartsa magát a augusztus 31-i kivonulási határidőhöz.

Henry Kissinger: A mostani zűrzavaros időszak ugyanolyan, mint ami az első világháború előtt volt

„Párbeszéd hiányában azt várni, hogy minden oldalon bölcs döntések születnek majd, az nem más mint a jövőbe vetett hit, amit én nem fogadok el” – mondta Kissinger.