Meghalt „Az elit alakulat” utolsó tisztje, aki Hitler konyakjával koccintott a fia bár micváján

99 éves korában elhunyt Edward Shames, Steven Ambrose könyvéből, és az HBO sorozatából ismert „elit alakulat” utolsó túlélő tisztje. A tiszt ott volt Normadiában rajtaütött Hitler „sasfészkén” és részt vett a dachaui koncentrációs tábor felszabadításában. 

Pénteken 99 éves korában elhunyt Edward Shames nyugalmazott ezredes, a II. világháborús ejtőernyősök legendás Easy századának utolsó túlélő tisztje, akinek hőstetteit a Band of Brothers (Elit alakulat) című díjnyertes minisorozatban is bemutatták – számolt be a Daily Mail.

Shames a családja jelentése szerint békésen, otthonában hunyt el.

A zsidó családban felnőtt Shames 1942-ben, mindössze 19 évesen, édesanyja aláírását meghamisítva jelentkezett a hadseregbe, és az amerikai hadsereg 101. légideszant hadosztályának 506. ejtőernyős gyalogezredéhez tartozó híres Easy század egyik tisztje lett.

Shames halálával a 97 éves Bradford Freeman maradt az Easy század utolsó túlélő tagja. Freeman, aki besorozott katona volt és aknavetős, a Tom Hanks és Stephen Spielberg által 2001-ben készített Band of Brothers HBO minisorozat tanácsadója volt.

Shames első aktív szolgálati napján az Easy Company tagjaként ejtőernyővel ugrott le Normandiába a D-napi partraszállás részeként 1944. június 6-án.

Ezután részt vett a Pegazus hadműveletben, a Market Garden hadműveletben és egyike lett az első amerikai katonáknak, akik segítettek felszabadítani a dachaui koncentrációs tábort.

Németország 1945-ös kapitulációja után Shames az Easy század többi tagjával együtt rajtaütött Hitler „sasfészkén”, amelyet elsősorban a vendéglátó méltóságok szórakoztatására használtak.

A sasfészekből elhozott egy konyakot, amelyen az állt, hogy „csak a Führer használatára”, és ezzel koccintott legidősebb fia bar micváján.

Shames ezredesként vonult nyugállományba, miután a Nemzetbiztonsági Ügynökség Közel-Keleti Ügyekért felelős részlegénél és a hadseregnél dolgozott.

Feleségével, Idával 73 évig voltak házasok, és együtt bejárták a világot, mielőtt Ida elhunyt. A házaspárnak két fia Douglas és Steven, négy unokája és 12 dédunokája született.

Miért nem szállta meg Hitler Svájcot?

A nácik kidolgozták a a Tannenbaum hadműveletet („Fenyőfa”), a Svájc elleni tervezett német inváziót, azonban mégsem valósították meg. De vajon mi volt ennek az oka?