Az Iszlám Állam lecsapott egy kurd falura Észak-Irakban, halottak

Az ISIS fegyveresei megtámadtak egy kurd falut Észak-Irakban, megöltek három falubelit és 10 kurd katonát.

A halálos incidens Makhmour térségében történt, egy hegyvidéki területen, Moszultól 45 kilométerre délkeletre, ahol az ISIS rendszeresen támad iraki és kurd erőket, valamint civileket – jelentette a Reuters.

Maszrour Barzani kurd miniszterelnök nagyobb biztonsági együttműködést sürgetett a kurd és az iraki hadsereg között az ISIS megsemmisítése érdekében.

Iraki tisztviselők évek óta a kurdokkal való biztonsági együttműködés hiányát okolják azért, hogy az ISIS továbbra is képes támadásokat végrehajtani egy olyan területen, amelyet a kurdok és Bagdad is magáénak vall.

War Noir on Twitter: „#Iraq/#Kurdistan Reg. Gov. (#KRG): #ISIS claimed responsibility for killing 13 #Peshmerga soldiers and wounding others in #Makhmur, #Erbil.At least one militant can be seen with a possible M4 pattern carbine (or M16A2/A4) -the barrel seems to be featuring notch(es) for UBGL. pic.twitter.com/30FsSLSS9X / Twitter”

Iraq/#Kurdistan Reg. Gov. (#KRG): #ISIS claimed responsibility for killing 13 #Peshmerga soldiers and wounding others in #Makhmur, #Erbil.At least one militant can be seen with a possible M4 pattern carbine (or M16A2/A4) -the barrel seems to be featuring notch(es) for UBGL. pic.twitter.com/30FsSLSS9X

2014 és 2017 között, amikor az ISIS Irak közel egyharmadát ellenőrizte, a Makhmour régiót is megszállta.

Az Egyesült Államok vezette koalíció 2017-ben legyőzte az ISIS-t, de tagjai még mindig támadásokat hajtanak végre Észak-Irak távoli területeiről.

Elemzők szerint az Iszlám Államnak legalább 10 ezer tagja maradt még Irakban és Szíriában.

Az Iszlám Állam kokain-kalifátusának felemelkedése

Bármilyen valószínűtlennek is tűnik, Trinidad az ISIS egyik legfontosabb toborzóhelyévé vált, ami összefügg az ország egy másik nagy problémájával, a kábítószer-kereskedelemmel.