Az omikron-variáns 7 esetét azonosították Izraelben

Az Egészségügyi Minisztérium reggel közzétett adatai szerint a csütörtökön regisztrált 478 új esettel 5369-re módosult az aktív koronavírusos esetek száma Izraelben.

Jelenleg 146 beteget kezelnek kórházban, 112 állapota súlyos és 66 szorul lélegeztetőre – írja az Ujkelet.live

A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 6354444 polgár kapta meg legalább az első adagot a vakcinából, míg 5779673 már megkapta mindkettőt. A harmadik emlékeztető oltást 4091843 izraeli vette fel.

Az R-szám, amely azt méri, hogy átlagosan hány embert fertőz meg egy vírushordozó, 1. Amikor az R értéke 0,8 vagy alacsonyabb, a halálozás csökkenését jelzi.

Izrael péntek délelőttig a koronavírus új omikron-változatának hét esetét azonosította, jelentette az Egészségügyi Minisztérium.

Az első két megerősített eset egy külföldi munkavállaló Malawiból és egy közép-izraeli nő volt, aki nemrég tért vissza Dél-Afrikából. A külföldi munkavállaló AstraZenecával míg az izraeli nő három adag Pfizerrel van beoltva. A harmadik fertőzött egy Londonban járt orvos. A másik négy pedig Dél-Afrikából érkezett beoltatlan személy.

A minisztérium szerint a harmadik fertőzött Elad Maor professzor, a Siba Orvosi Központ kardiológusa, aki egy londoni orvosi konferenciáról tért haza. Maor felvette mindhárom adagot a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából.

Dr. Dan Elian, Maor kollégája a gyanú szerint szintén megfertőződhetett, miután visszatérésekor kapcsolatba került vele. A 69 éves, aki szintén felvette mindhárom adag koronavírus-oltást, azt mondta, jól érzi magát.

Maor november 19-én érkezett Londonba, majd négy nappal később visszatért Izraelbe. A tünetek néhány napon belül jelentkeztek, és 27-én koronavírus tesztje pozitív lett, miközben láztól, izomfájdalomtól és torokfájástól szenvedett.

Maor november 20-án PCR-teszten esett át az Egyesült Királyságban töltött második napján, az azt követő napon, és Izraelbe érkezésekor, mindhárom negatív eredményű volt.

,,Érdekes, mert ez tíz napja történt Londonban, és az egyetlen logikus forgatókönyv az, hogy a konferencia utolsó napján, vagy talán a repülőtéren fertőződtem meg” – mondta. Felesége és három gyermeke nem fertőződtek meg.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy legalább 27 másik omikron-gyanús esetet vizsgálnak.

A jelenleg vizsgált személyek közül legalább 22 nem volt teljesen beoltva, vagy több mint hat hónapja épült fel a COVID-19-ből.

EPA/NIC BOTHMA

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást”.