A PL-01 lopakodó harckocsi lett volna Lengyelország titkos fegyvere az oroszok ellen?

A lengyel hadsereg egy orosz inváziótól tartva, fejlesztette ki a PL-01-t, ami leginkább egy sci-fi videojátékokból ismert páncélozott járműre hasonlított. Az általános (fő) harckocsikkal (MBT) ellentétben a PL-01 könnyű harckocsi moduláris kerámia-aramid páncélzatot kapott, és egyben az első olyan harckocsik közé tartozott, amelyek lopakodó technológiával rendelkeztek.

A PL-01-et, amelyet először a Nemzetközi Védelmi Ipari Kiállításon mutattak be még 2013 szeptemberében, az OBRUM fejlesztette ki a BAE systems támogatásával (a koncepció jelentős részben a svéd CV90120-T könnyű harckocsit vette alapul).

A harckocsi ezenfelül sok hasonlóságot mutatott az orosz T-14 Armata harckocsival is, elsősorban abbtan, hogy háromfős személyzettel rendelkezett (amely a parancsnokot, a vezetőt és a lövészt foglalta magában). Abban pedig az izraeli Merkavához hasonlított, hogy kialakítottak egy hátsó kijárati ajtót is rajta – a törzs hátsó rekesze pedig a személyzeten kívül további négy katona szállítására is alkalmas volt.

Mint említettük, az egész harckocsit több rétegű, moduláris páncél borította, amelyet akár a terepen is ki lehetett volna cserélni, ha egyes részek megsérülnének. A páncéltörő lövedékek megállítása mellett ez a páncélzat képes megvédeni a legénységet a taposóaknáktól és a rögtönzött robbanószerkezetektől is.

Miért az izraeli Merkava a valaha gyártott egyik legjobb harkocsi?

A Merkavát („Szekér”) néven először 1979 májusában mutatták be. Az új páncélos nem hasonlított semmihez, amit más hadseregek, különösen az Egyesült Államok és a Szovjetunió korábban használt volna.

A T-14-hez hasonlóan a harckocsi lőszereket külön rekeszben tárolták volna (a tervek szerint a harckocsi belsejében körülbelül 40 lövedéknek lett volna hely). A PL-01 fő fegyverzetét egy 120 mm-es öntöltő löveg jelentette, amely löveg kompatibilis volt a NATO összes szabványos 120 mm-es harckocsi lőszerével. A PL-01 másodlagos fegyverzetét egy koaxiális 7,62 mm-es géppuska jelentette, azonban egy 12,7 mm-es nehéz géppuskával vagy akár 40 mm-es automata gránátvetővel is fel lehetett volna szerelni.

A lengyel tervezésű harckocsin egyfajta lopakodó technológiát is alkalmaztak – és bár ez valójában nem tette volna láthatatlanná a harckocsit a harctéren, de rendelkezett egy hőálcázó rendszerrel, amely sokkal nehezebbé tette a hagyományos hőérzékelőkkel való észlelését (állítólag az egész harckocsit be lehetett fedni rádióhullámokat elnyelő anyagokkal).

A PL-01-et 2013 és 2015 között elég sokat hype-olták, azóta azonban elég keveset beszéltek róla. A PL-01 jövője több mint bizonytalan, mindenesetre Lengyelország biztosan nem marad védelem nélkül, ugyanis a nyáron jelentették be, hogy 250 darab M1A2 Abrams SEPv3 páncélost vásárolnak az Egyesült Államoktól.

Miért napjaink egyik legjobb harckocsija a Leopard 2 A7+?

A Krauss-Maffei Wegmann 2018 decemberében kapott megrendelést 44 darab Leopard 2A7+ harckocsira a Magyar Honvédségtől, amelyek leszállítását 2021 és 2025 között tervezik.