A görög-perzsa háborúk idejéből származó sisakot találtak Izraelben

Nemrég adták át az izraeli hatóságoknak azt a perzsa háborúk idejéből származó görög sisakot, amelyet néhány évvel ezelőtt találtak Izraelben.

Az Izraeli Régészeti Hatóság közleménye szerint az a katona, akihez egykor a bronz sisak tartozott, részt vehetett a 2500 évvel ezelőtt a Perzsa Birodalom ellen folyó harcokban.

A bronzból készült, korinthoszi típusú sisakot, amely figyelemre méltóan ép állapotban van, valószínűleg egy görög katona viselte a görög-perzsa háborúk idején.

A felbecsülhetetlen értékű leletet egy holland hajó tengerészei találták meg 2007-ben az izraeli Haifa kikötőjében, és csak nemrég adták át az izraeli hatóságoknak.

A Régészeti Hatóság közleménye szerint „a sisak a korinthoszi típushoz tartozik, amely nevét a görögországi Korinthosz városáról kapta, ahol az i. e. 6. században fejlesztették ki”.

A közlemény szerint a sisakot „mesterien, egyetlen bronzlemezből, hevítéssel és kovácsolással készítették. Ez a technika lehetővé tette a súlycsökkentést anélkül, hogy a védőképesség csökkent volna”.

A Régészeti Hatóság tengeri részlegének igazgatója, Coby Sarvit kijelentette, hogy a sisak „valószínűleg a görög flotta egyik görög katonájához tartozott, aki részt vett az országot akkoriban uraló perzsák elleni harcokban”.

Egy kereszteslovag kardját találták meg Izraelben

Az atliti Slomi Katzin szombaton búvárkodás közben Karmel partjánál egy egyméter hosszú kardot talált a tengerfenéken, mely a keresztes korból származik.