Abortuszpárti tüntetők terhességmegszakító tablettákat vettek be az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt

A Legfelsőbb Bíróság előtt szerdán abortuszpárti tüntetők állítólag abortusztablettákat nyeltek le, miközben a bíróság arra készült, hogy meghallgassa a Mississippi államban folyó abortuszjogi ügy érveit, amely drámaian megváltoztathatja az abortusz szabályozását az Egyesült Államokban.

A Daily Wire a Fox News beszámolóját idézi, mely szerint: „Legalább négy nőt láttak tablettákat bevenni, miközben mások éljeneztek. A Shout Your Abortion nevű csoport nem reagált azonnal a Fox News megkeresésére, hogy kommentálja a videót és a tüntetést”.

Erin Matson, feminista írónő szerdai, videóval kísért Twitter-bejegyzése szerint „az emberek abortusztablettákat vettek be a Legfelsőbb Bíróság előtt”!

Matson ezt „epikus akciónak nevezte a Shout Your Abortion részéről”.

A videón látható, ahogy a nők tablettákat vesznek be, és azt kiabálják: „Az abortusztablettáké a jövő!”

Az abortusztabletta lehetséges kockázatairól már korábban is beszéltek az életvédő szóvivők, különösen akkor, ha a tablettát anélkül veszik be, hogy a nő előzetesen orvosi vizsgálaton venne részt. Az abortusztabletta postai úton és online szállítási szolgáltatásokon keresztül történő hozzáférése szintén aggodalomra adott okot, mivel ez a hozzáférhetőség ahhoz vezethet, hogy a bántalmazók az emberkereskedelem áldozatai ellen használják a tablettát.

Az életvédő aktivisták szerdán szintén a legfelsőbb bíróság elé vonultak.

Ahogy a Fox News munkatársa, Tyler Olson tweetelte:

A Legfelsőbb Bíróság előtt az életvédők skandálásai között ezek hangzottak el:

„Mi vagyunk az életpárti nemzedék, és eltöröljük az abortuszt”.

„Hé, hé, ho-hó, a Roe kontra Wade-nek mennie kell”.

Minden az abortuszról szól – harc a Legfelsőbb Bíróságért

Míg az abortuszvita a pártok szintjén ideológiai és elvi kérdés, addig a bíróság szempontjából az alkotmány megfelelő értelmezéséről szól. Hajdú Tímea írása.

Amint arról a The Daily Wire beszámolt, a Legfelsőbb Bíróság szerdán meghallgatja a Mississippi államban indult ügy érveit, amely drámaian megváltoztathatja az abortusz helyzetét az országban.

A Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization elnevezésű ügy egy 2018-as mississippi törvényre vonatkozik, amely a terhesség 15. hete után betiltja a legtöbb abortuszt.

A törvény jelenlegi állása szerint a Roe kontra Wade és az azt követő döntések értelmében az államoknak lehetővé kell tenniük, hogy a nők az életképesség határáig, vagyis addig a pontig, amíg a baba életben maradhat a méhen kívül, abortuszhoz folyamodhassanak.

A legtöbb államban ez a határ a 20. és 24. hét között van, így a Mississippi-törvény egyenesen sérti ezt a szabályt.

Mississippi eredetileg azt mondta a beadványában, hogy a Bíróság elé terjesztett kérdések nem igénylik a Roe vagy a Planned Parenthood kontra Casey ügy felhánytorgatását. Júliusi beadványában azonban az állam azt írta, hogy „Roe és Casey égbekiáltóan téved”, és azt mondta, hogy a bíróságnak felül kell bírálnia ezeket a döntéseket.

Sokan kérdezik, hogy miért éppen ez az ügy olyan fontos, és miért érdemel ekkora figyelmet. Ennek a Legfelsőbb Bírósághoz és a vizsgálni tervezett kérdéshez van köze.

Amikor a Legfelsőbb Bíróság beleegyezett a Mississippi ügyének meghallgatásába, azt mondta, hogy azt a kérdést fogja megvizsgálni, hogy „alkotmányellenes-e minden, az életképesség előtti tilalom a választható abortuszokra vonatkozóan”, ami azt jelenti, hogy ezzel a döntéssel kimondhatják, hogy az államok újra meghozhatják saját törvényeiket az abortuszra vonatkozóan – akár a fogantatásig való tiltást is.

A legfelsőbb bíróság visszaadhatná a hatalmat az államoknak az abortusz korlátozására, ahogyan azt az 1973-as Roe kontra Wade ítélet előtt is megtehették.

Jelenleg legalább 21 olyan állam van, ahol életpárti törvények vagy alkotmánymódosítások vannak érvényben, amelyek a Roe-ügy elbukása esetén szinte minden abortuszt illegálissá tennének az államukban.

További öt olyan állam van, amely valószínűleg betiltaná az abortuszt, amint tudná. A Guttmacher Intézet szerint ezek közé az államok közé tartozik Florida, Indiana, Montana, Nebraska és Wyoming.

Ez a bíróság az elmúlt évtizedek legkonzervatívabb legfelsőbb bíróságának számít, és a döntésüket valószínűleg jövő nyáron fogják kihirdetni.

Clarence Thomas bíró valószínűleg a legnyíltabb a Roe-ról alkotott véleményét illetően, mivel a múltban nagyon nyíltan kifejtette a döntés elleni álláspontját.

Egy 2020-as különvéleményében azt írta: „Abortuszprecedensünk súlyosan téves, és felül kell bírálni”.

A továbbiakban így írt: „Az alkotmány nem korlátozza az államok azon képességét, hogy szabályozzák vagy akár meg is tiltsák az abortuszt. Ez a bíróság az abortuszhoz való jogot egy amorf, íratlan magánélethez való jog alapján hozta létre…”.

A bíróság leghosszabb ideje hivatalban lévő tagjaként Thomas bíró már régóta kifejezte, hogy szeretné, ha Roe-t hatályon kívül helyeznék. A szerdai érvelés után Thomas bíró talán tanúja lesz a Roe kontra Wade ítélet megsemmisítésének.

Mit tartalmaz pontosan a texasi abortusztörvény?

A törvény a hatodik hetet követően – csaknem az első szívhang felismerésétől kezdve – tiltja az abortuszt. Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy pert indít a törvény ellen.