Mit tartalmaz pontosan a texasi abortusztörvény?

A törvény a hatodik hetet követően – csaknem az első szívhang felismerésétől kezdve – tiltja az abortuszt. Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy pert indít a törvény ellen. 

„Szerdán életbe lépett Texas sokat vitatott törvénye, ami a hatodik héttől kezdődően megtiltja az abortuszokat” – közölte múlt héten több orgánum mellett a CNN azután, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság nem akadályozta meg a törvény hatályba lépését.

Ahogy a lap megjegyzi, a „szívhang” névre keresztelt jogszabály több szempontból is rendhagyó: egyrészt az amerikai történelem egyik legszigorúbb abortusz-törvénye. Másrészt a hasonló jogszabályokkal ellentétben nem büntetőjogi, hanem polgári szankciókat engedélyez. És valószínűleg ez utóbbi miatt döntött úgy az amerikai Legfelsőbb Bíróság – sőt, korábban egy szövetségi bíróság is –, hogy átengedi a törvényt.

Tehát a törvény magánszemélyeknek ad felhatalmazást arra, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki „segíti” az abortuszt a várandósság hatodik hete után – legyen az egy orvos, klinikai szakember, vagy akár egy olyan személy, aki anyagilag járul hozzá a terhesség megszakításhoz a hatodik hetet követően.

A The New York Times szerint az eljárást kezdeményező felperesek 10 ezer dollárra jogosultak, és amennyiben nyernek a bíróságon, a jogi költségeket is megtérítik számukra.

Tüntetések előzték meg

A The Daily Wire szerint a törvény ellen az abortuszpártiak heves tiltakozást folytattak, és több abortuszt szolgáltató intézmény is együttes erővel fordult utolsó pillanatban a Legfelsőbb Bírósághoz a szövetségi törvényszék döntése után.

Az intézkedés ellenzői szerint ugyanis az új törvény „azonnali és katasztrofális módon visszaszoríthatja Texasban az abortuszhoz való hozzáférést”, és az abortuszt választó pácienseknek legalább 85 százalékánál megakadályozza az ellátás lehetőségét.

Az új törvény kritikusai szerint hamarosan több abortusz klinika is be fog zárni.

A jövő kérdése

A Legfelsőbb Bíróság hamarosan egy újabb abortusz-szabályozás ügyében is döntésre fog kényszerülni. Ugyanis Mississippiben egy olyan törvény elfogadására készülnek, ami a 15. hét után tiltaná meg az abortuszokat – szembemenve a Planned Parenthood kontra Casey ügy irányelvével, miszerint nem létezhet olyan törvény, ami „indokolatlan terhet róna” az abortusz mellett döntő nők magánéleti kérdéseire.

Az új törvényt hivatalosan is megtámadja az Igazságügyi Minisztérium – derült ki csütörtökön. Merrick Garland az Egyesült Államok igazságügyminiszter szerint a nők hat hetesen még nem is tudják, hogy terhesek. A száraz jogi magyarázat szerint a törvény „alkotmányellenes” és precedenst adhatna más államoknak hasonló törvények megalkotására.

Véget ér valaha az abortusz-vita?

Az abortuszt ma már a nyugati világban a nők alapvető jogának tekintik, de az etikai kérdések ezzel nem szűntek meg. Hajdú Tímea írása.