Megint ledöntöttek egy hanukiát New Yorkban

New York-i helyi törvényhozók és vallási vezetők kedden összegyűltek, hogy elítéljék egy nyilvános hanukai menóra vandál tönkretételét, amely egy 2014-es hasonló incidens helyszínén történt — írja a The Algemeiner.

A nagy menórát – amely Queens Hollis Hills városrészében, egy közlekedési csomópontban állt – az úttestre döntötték, és a legtöbb lámpája eltört – közölte David Weprin New York állam képviselőjének irodája kedden.

Ez ugyanaz a helyszín volt, ahol 2014 decemberében egy nyilvános menórát kétszer is ledöntöttek vandálok, a Hanuka ünnepe előtt és alatt.

Yerachmiel Zalmanov rabbi, a Chabad of Eastern Queensből, amely a menóraállítás szponzora, jelentette az esetet a rendőrségnek – közölte Weprin irodája. Mindketten csatlakoztak a keddi közösségi összejövetelhez John Liu állami szenátorral, Barry Grodenchik városi tanácsi képviselővel, valamint David Wise, Gary Greene és Mayer Waxman rabbikkal.

„A Hanuka a béke és az öröm ideje. Soha nem tűrjük a vandalizmust vagy az antiszemitizmust”

— mondta David Weprin képviselő.

„Minden egyes incidens dehumanizáló és visszataszító folt a közösségünkön. Figyelünk. A bűnüldözés keményen dolgozó tagjai figyelnek. És ez a közösség – ahol mindig fedezzük egymás hátát – figyel.”

„Alig telt el egy hét azóta, hogy közösségünk összefogott, hogy elítélje az antiszemitizmus egy cselekedetét a Bagels & Co-nál, és ma kénytelenek vagyunk ismét összegyűlni, hogy dacoljunk az intolerancia egy újabb cselekedetével”

– mondta Liu, utalva azokra az erőszakos fenyegetésekre, amelyeket a közelmúltban egy helyi kóser bagel bolt elé kifüggesztett izraeli zászlók miatt adtak ki.

„Az, hogy ez a vandalizmus akkor történt, amikor a New Yorkiak a Hanuka első estéjét ünnepelték, még jobban fáj, de közösségünk soha nem fog engedni az elhatározásból, hogy visszavág a gyűlölet és a megosztottság minden formája ellen”

– mondta Liu.

Miért nő az antiszemitizmus Amerikában?

„A számok megdöbbentőek. Ezek a gyűlöletbűncselekmények a zsidó élet minden területét érintik. A zsinagógák környékét. A kávézókat. Az utcákat”.