Izraelbe érkezett az új amerikai nagykövet

Nides nem a régi amerikai konzulátuson fog lakni. Az amerikai nagykövetség talált neki egy albérletet.

Tom Nides, az Egyesült Államok új izraeli nagykövete hétfőn kora reggel szállt le a zsidó államban, és ezzel véget ért az a 10 hónap, amely alatt Washington nem rendelkezett nagykövettel Jeruzsálemben — számol be róla a The Jerusalem Post.

„Jeruzsálemben fogok otthonra lelni, és hamarosan beutazom az egész országot, hogy kapcsolatba kerüljek az izraeliek gazdag történelmével és kultúrájával”

– jelentette ki Nides az érkezésével egy időben tweetelt videóban.

Nides nem abban a jeruzsálemi, Agron utcai, 19. századi, amerikai tulajdonban lévő épületben fog lakni, amelyben elődje, David Friedman hivatalosan is tartózkodott nagykövetsége utolsó hónapjaiban.

Az amerikai nagykövetség ehelyett talált neki egy bérelhető lakást a fővárosban – mondta egy diplomáciai forrás.

Friedman felügyelte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözésének részeként az 1960-as évek óta az amerikai nagykövetek által lakott Herzliya Pituach nevű impozáns otthon eladását – 230 353 536 NIS-ért (67,6 millió dollár).

Az Agron utcai épület korábban a palesztinokat kiszolgáló konzulátus volt, amelyet a jeruzsálemi nagykövetségbe olvasztottak be helyi arab ügyekkel foglalkozó egységként. A Biden-kormányzat ezt a döntést vissza akarja vonni, és újra megnyitná a palesztinok számára a konzulátust, miközben továbbra is elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Egy diplomáciai forrás szerint azonban az, hogy Nides számára egy másik lakást béreltek, nem kapcsolódik ezekhez a tervekhez, mert az Agron utcai épület nem volt alkalmas nagyköveti rezidenciának, és mindig is ideiglenes megoldásnak szánták.

Nides a Twitteren fejezte ki új megbízatása miatti izgatottságát.

Ambassador Tom Nides on Twitter: „After my first trip to Israel, I wrote in my local newspaper that „the moment I put my feet on the ground, I had a feeling which I will never forget.” Landing today in Israel to be U.S. Ambassador is another moment I’ll never forget. pic.twitter.com/3md0AooCfg / Twitter”

After my first trip to Israel, I wrote in my local newspaper that „the moment I put my feet on the ground, I had a feeling which I will never forget.” Landing today in Israel to be U.S. Ambassador is another moment I’ll never forget. pic.twitter.com/3md0AooCfg

„Az első izraeli utam után azt írtam a helyi újságban, hogy »abban a pillanatban, amikor erre a földre tettem a lábam, olyan érzés fogott el, amelyet soha nem fogok elfelejteni«” – írta Nides. „Az, hogy ma Izraelben szállok le, mint amerikai nagykövet, szintén egy olyan pillanat, amelyet soha nem fogok elfelejteni”.

„Az első utam ide 15 éves koromban vezetett, kis zsidó kölyökként a minnesotai Duluthból” – mondta egy videóban, amely az akkori látogatásról készült fotókat mutatja be. „Egy álom vált valóra. A Sínai-sivatagban [sic!] aludtam, hajnali 3-kor megmásztam a Maszadát, és egy kibucban dolgoztam.”

A videóban Nides elmondta, hogy megtisztelőnek tartja, hogy Joe Biden amerikai elnök őt választotta izraeli nagykövetnek.

„Arra törekszem, hogy az amerikaiak sokszínűségét képviseljem, akiknek háttere és meggyőződései eltérőek lehetnek, de a szabadság, a demokrácia és a lehetőségek alapvető értékei egyesítik őket” – mondta. „Ugyanez igaz Izraelre is – ezért a két ország közötti kötelék, ahogy Biden elnök úr is mondta, elszakíthatatlan”.

Nides reményét fejezte ki, hogy szakmai tapasztalata jól fogja szolgálni őt nagykövetként. A nagykövet korábban a Morgan Stanley befektetési bank ügyvezető igazgatójaként és alelnökeként is dolgozott. Korábban, az Obama-kormányzat idején az amerikai külügyminiszter irányításért és erőforrásokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, előtte pedig számos kormányzati és banki pozíciót töltött be.

A legújabb Covid-19 járványügyi korlátozásoknak megfelelően Nides megérkezésekor azonnal háromnapos karanténba került.

„Az első pár napot karanténban töltöm, a legújabb Covid-irányelvek szerint” – tweetelte. „Köszönöm a Ben-Gurion repülőtér elhivatott egészségügyi személyzetének, akik azon dolgoznak, hogy mindannyiunkat biztonságban tartsanak. Alig várom a negatív teszteredményt, hogy minél előbb megkezdhessem találkozóimat mindannyiótokkal!”

Ambassador Tom Nides on Twitter: „I’ll spend my first couple days in quarantine, following the latest COVID guidelines. My thanks to the dedicated medical staff at Ben Gurion working to keep us all safe. I’m eagerly awaiting a negative test result so I can begin to meet many of you soon! pic.twitter.com/OILgInLiQV / Twitter”

I’ll spend my first couple days in quarantine, following the latest COVID guidelines. My thanks to the dedicated medical staff at Ben Gurion working to keep us all safe. I’m eagerly awaiting a negative test result so I can begin to meet many of you soon! pic.twitter.com/OILgInLiQV

Az amerikai szenátus november elején megerősítette Nides kinevezését.

Szenátusi meghallgatásán a nagykövetjelölt azt mondta, hogy támogatni fogja az Ábrahám-egyezményeket, és ellenezni fogja a Bojkott, Elidegenítés és Szankciók (BDS) mozgalmat.

Iránnal kapcsolatban Nides azt mondta, hogy „Izrael biztonságának fenntartása Amerika nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja, és biztosítja, hogy mindig erős, megbízható és biztonságos partnerünk lesz”.

Komolyan gondolja vagy csak blöfföl? Erdogan felmelegítené a kihűlt kapcsolatokat Izraellel

Ankara és Jeruzsálem kölcsönös visszahívta nagykövetét 2018-ban, amikor a Gázai övezetben meghalt egy palesztin tüntető.

Címlapkép forrása: The Times of Israel/ AP/ Lee Jin-man