Komolyan gondolja vagy csak blöfföl? Erdogan felmelegítené a kihűlt kapcsolatokat Izraellel

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Ankara kész lépéseket tenni Egyiptom és Izrael irányába a kapcsolatok javítása érdekében, hasonlóan ahhoz, ahogy az az Egyesült Arab Emírségek és Törökország között történt az elmúlt hetekben, amelyek konkrét befektetéseket eredményeztek – jelentette az NTV csatornára hivatkozva hétfőn a Reuters brit és az AFP francia hírügynökség.

    „Meghatározott időn belül döntést hozunk és nagykövetet küldünk”

– fogalmazott Erdogan török újságíróknak hétfőn.

Mint mondta: Ankara „fokozatos” közeledést tervez Izraelhez és Egyiptomhoz.

Törökországnak mind Izraellel, mind Egyiptommal feszült a viszonya. Ankara és Jeruzsálem kölcsönös visszahívta nagykövetét 2018-ban, amikor a Gázai övezetben meghalt egy palesztin tüntető.

Kairóval akkor romlott meg Ankara kapcsolata, amikor 2013-ban megdöntötték Mohamed Murszi elnök hatalmát. Törökország, amely Murszit támogatta, visszahívta nagykövetét Egyiptomból, ezt követően az egyiptomi nagykövetet is visszahívták Ankarából.

    Törökország a 2020-ban kezdett diplomáciai törekvéseinek részeként már Egyiptommal és Szaúd-Arábiával is igyekezett javítani a viszonyán, de azok a megbeszélések egyelőre nem sok nyilvános eredményt hoztak.

Novemberben Erdogan telefonbeszélgetést folytatott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel is, miután Törökország szabadon engedett egy őrizetbe vett izraeli házaspárt.

Békülne Erdogan Izraellel?

Erdogan szerint a nézeteltéréseket a minimálisra lehetne csökkenteni, ha mindkét fél kölcsönös egyetértésben cselekedne a kétoldalú és regionális kérdésekben.