Izrael nélkül nincs squash-világbajnokság

A malajziai hatóságok megtagadták az izraeli fallabda-sportolók beutazását a világversenyre, úgyhogy a Squash Világszövetség törölte a teljes eseményt.


Törölte a Squash Világszövetség (WSF) a kuala lumpuri férfi fallabda csapat-világbajnokságot, miután a malajziai hatóságok nem engedték, hogy izraeli játékosok részt vegyenek rajta – számol be róla az Ujkelet.live. A WSF jelezte, „nyitott és befogadó” versenyt szerettek volna, mely lehetetlenné vált a „vízumok és utazási engedélyek megerősítésének hiányában”. Nem ez az első eset, hogy Izrael nem vehet részt egy világeseményen azért, mert nincsen közvetlen diplomáciai kapcsolata a rendezvény helyszínét adó muszlim állammal. Malajzia egyike ezeknek az államoknak, melynek területét a mai napig nem látogathatják az izraeli állampolgársággal rendelkező emberek.

Nem ez az első eset, hogy Malajzia kénytelen lemondani egy sportrendezvény megtartásáról az izraeli sportolók miatt. 2019-ben is kénytelenek voltak lemondani egy paraúszó világbajnokság rendezési jogáról London javára, mert szintúgy nem engedték be az izraeli sportolókat.

A WSF Kuala Lumpur helyett Új-Zélandot bízta meg a rendezvény lebonyolításával.

Zena Woolbridge, a WSF elnöke biztosította az aggódó feleket, hogy szervezetük a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a Malajziai Olimpiai Tanáccsal együtt mindent elkövet, hogy meggyőzzék a malajziai kormány álláspontjuk megváltoztatásáról – mindeddig sikertelenül. „A WSF számára fontos, hogy egyetlen versenyezni vágyó nemzet se maradjon le az eseményről” – fogalmazott.

Az Izraeli Squash Szövetség jelezte, hogy amennyiben a WSF nem tudja megoldani a kialakult helyzetet, szervezetük a svájci Sportdöntőbírósághoz fordul.

„Szégyen, hogy a sportot keverik a politikával. Azok, akik szemet hunynak – illetve minden ország, amely részt vesz és hagyja, hogy ilyesmi megtörténjen – , ilymódon megengedi, hogy a sport a rasszizmus és a diszkrimináció színterévé váljon”

– nyilatkozta Aviv Bushinszki, az izraeli szövetség elnöke az AFP hírügynökségnek.

Chili Tropper kulturális és sportminiszter is megszólalt a témában, aki úgy fogalmazott: „lehetetlen felfogni, hogy a jelenlegi modern világban még mindig van helye a diszkriminációnak, illetve a politikai megfontolások és a sport keveredésének.”

Az Izrael-ellenes és/vagy antiszemita megnyilvánulások a sportban nem új jelenség. Szintúgy, mint Izrael elutasítottsága a muszlim államok körében.

A Donald Trump elnök által kezdeményezett Ábrahám-egyezménysorozat ezen szeretett volna módosítani, méghozzá úgy, hogy diplomáciai kapcsolatot létesít muszlim államok és Izrael között. Ezen muszlim államok számára a kinyíló sportlehetőségek tárháza is vonzó lehetett a gazdasági benefíciumok mellett.

Nemrég a korábban az egyezményeket élesen elutasító Katar is moderálni kezdte kommunikációját Izraellel kapcsolatban. Az Öböl-menti állam számára azért is szüksége lenne a zsidó állam támogatására, hogy csatlakozhasson a gyémántkereskedelemre jogosult országok exkluzívnak számító klubjához. (Éppen ezért Doha nemrég gyémánt-kereskedelmi megállapodást kötött Jeruzsálemmel.) Ezen technikai szerződés még igazán messze áll a diplomáciai kapcsolatok helyreállításától, de a korábbi bojkottpolitikánál biztatóbb képet mutat.

A sportlehetőségek is Izrael Állam elfogadására biztatják Katart, aki 2022-ben labdarúgó világbajnokságnak ad otthont.

A világbajnokságon nagy számban szeretnének részt venni izraeli és zsidó szurkolók is, akiknek biztosítania kell a beutazási engedélyét Katar számára.

Kadhafi keze is benne volt az 1972-es müncheni olimpián elkövetett mészárlásban?

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán olyan információkkal szolgált az ENSZ-nek, amelyek összefüggésbe hozták Kadhafit a palesztin Fekete Szeptember szervezet által végrehajtott mészárlással.

Címlapkép: Chukwu Hannah (balra) és Hajnal Helga játszik a fallabdázók egyéni országos bajnokságán az egri Dobó téren felállított üvegpályán 2018. május 27-én.
(Forrás: MTI Fotó/ Komka Péter)