Kadhafi keze is benne volt az 1972-es müncheni olimpián elkövetett mészárlásban?

Az 1972-es müncheni olimpián megölt 11 izraeli sportoló családja azt követeli az ENSZ-től, hogy biztosítson számukra 110 millió euró (40,6 milliárd Ft) kártérítést, családonként 10 milliót, idézte a Haaretz híroldal a Süddeutsche Zeitung német lap riportját – írja az Újkelet.live

A családok azt kérik, hogy a kártérítést az ENSZ Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor pénzéből adja, amelyet a szervezet elkobzott Kadhafi 2011-es halálát követően.

A jelentés szerint Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán olyan információkkal szolgált az ENSZ-nek, amelyek összefüggésbe hozták Kadhafit a palesztin Fekete Szeptember szervezet által végrehajtott mészárlással. A sportolók családtagjai szerint Kadhafinak több módon is köze volt a támadáshoz: többek között a mészárlást végrehajtó terroristák egy részét Líbiában képezték ki, egy pedig hamis líbiai útlevéllel lépett be Németországba.

Azt is állították, hogy Kadhafi a támadás után ötmillió dollárt fizetett Jasszer Arafatnak – aki akkoriban a Fatah tagja volt, majd később a Palesztin Hatóság elnöke volt – „elismerésként”. Líbia ünnepségeket is tartott a militánsok számára, miután hármat szabadon engedtek a németek.

Izrael ENSZ-nagykövete a pódiumon tépte szét az Emberi Jogi Tanács éves jelentését

Erdan kijelentette, hogy a jelentésnek „az antiszemitizmus szemétdombján” van a helye, majd széttépte azt és távozott.

A Süddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy a családok a múltban már kaptak kártérítést Németországtól az ország biztonsági rendszerének kudarca miatt, amely lehetővé tette a mészárlást. Néhány hónappal az olimpia után a Vöröskereszten keresztül egymillió dollárt utaltak át a családoknak. 2002-ben Németország további három milliót utalt át nekik.

A családok jelenlegi érve azon a tényen alapul, hogy a múltban Líbia kártérítést fizetett az állampolgárai által vagy a saját területén elkövetett terrorcselekmények áldozatainak.

Az Újkelet.live cikkének folytatása itt.

„Nem tudtuk elhinni, hogy ilyen megtörténhet” — így emlékszik vissza a müncheni olimpia izraeli túlélője

A 84 éves Shaul Ladany a háborúban a Kasztner vonaton menekült meg a halál elől, majd 1972-ben túlélte az izraeli olimpiai csapat túszdrámáját.