Az afrikai mutáns miatt nem engedték be őket Izraelbe, ezért nem tudták megtartani a sábátot

Eli Kay családjának részvétét kifejezni érkező vallásos zsidókat letartóztatással fenyegették, ezért arra kényszerültek, hogy repülőgépre szálljanak és megszentségtelenítsék a sábátot.

A Dél-Afrikából Izraelbe érkező vallásos zsidók kénytelenek voltak megszentségteleníteni a szombatot, miután az új korona mutánstól való félelem miatt megtagadták tőlük a belépést az országba.

Az esetről beszámoló Ynet szerint a dél-afrikai zsidó közösség öt tagja azért repült Izraelbe, hogy megvigasztalja a múlt hét elején az Óvárosban történt terrortámadásban megölt Eli Kay családtagjait.

Az öt dél-afrikai zsidó pénteken érkezett a Ben Gurion repülőtérre, de nem engedték be őket Izraelbe, mivel a kormány döntése értelmében nem engedték már be a „vörös” országokból, főként az afrikai kontinensről érkezőket.

Az öt dél-afrikai zsidót a Ben Gurion repülőtéren az útlevél-ellenőrzésnél feltartóztatták, majd egy váróterembe szállították őket – amíg fel nem tették őket egy Dubajba tartó járatra, annak ellenére, hogy vallásos zsidók voltak, akiket így a sábát megszentségtelenítésre kényszerítettek.

Ilana Smith, aki azért repült Izraelbe, hogy barátnőjével, Deborah-val, Eli Kay édesanyjával legyen, tegnap szállt le újra Dél-Afrikában. A Ynetnek nyilatkozva elmondta:

„Úgy bántak velünk, mintha bűnözők lennénk. Próbáltunk kérdezni, de azt mondták, hogy fogjuk be a szánkat. Mondtam nekik, hogy nem szentségteleníthetem meg a sábátot, mire közölték, hogy letartóztatnak, ha nem szállok fel a gépre.”

„Több mint 24 órán keresztül nem ettem semmit, és életemben először nem tartottam meg a sábátot. Dubajban sokkal kedvesebbek voltak velünk az emberek”

– tette hozzá.

Izraelt is lezárják az afrikai mutáns miatt

Jelenleg Izraelben 7167 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 166-an vannak közülük kórházban.