Izraelt is lezárják az afrikai mutáns miatt

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt.

Minden izraeli köteles legalább 3 napig karanténban maradni, és az Izraelbe való visszatérés után 2 PCR-tesztnek alávetni magát. A „vörös” országokból visszatérőket szállodákban zárják karanténba.

Az izraeli koronavírus-kabinet szombat este jóváhagyta a Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter által javasolt korlátozásokat.

Az ülésen a szakértői stáb ismertette álláspontját, amely szerint a COVID-19 elleni védőoltások minden eddiginél fontosabbak a súlyos megbetegedések megelőzése érdekében.

Ennek megfelelően a kabinet tagjai felszólítják azokat az izraeli állampolgárokat, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltást, hogy ezt mielőbb tegyék meg. Emellett az izraeli szülőket is felszólítják, hogy oltassák be gyermekeiket.

A koronavírus elleni kabinet a következő lépésekről is megállapodott:

Német egészségügyi miniszter: a tél végére „mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz”

„A nagyon erősen fertőző delta vírusváltozat miatt ez valóban nagyon-nagyon valószínű, ezért javasoljuk ennyire nyomatékosan az oltást” – mondta Jens Spahn.

Izraelbe való belépés és az Izraelből való kilépés:

Minden külföldieknek tilos lesz Izraelbe belépni, kivéve a Kivételi Bizottság által jóváhagyott különleges eseteket.

Azok az izraeliek, akiket az Egészségügyi Minisztérium előírásai szerint gyógyultnak vagy oltottnak tekintenek, Izraelbe érkezésükkor PCR-tesztnek vetik alá magukat, majd ezt követően karanténba kerülnek. A karantén harmadik napján egy második PCR-tesztet kell elvégezni, és ha az eredmény negatív, a személyt kiengedik a karanténból. A második PCR-teszt elvégzését megtagadó személyeket a teljes karanténidőszakra karanténba kell helyezni.

A be nem oltott izraeliek Izraelbe érkezésekor PCR-tesztnek vetik alá magukat, majd ezt követően karanténba kerülnek. Ezt követően a karantén hetedik napján egy második PCR-tesztnek vetik alá magukat, és ha az eredmény negatív, akkor elengedik őket. Azok, akik megtagadják a második tesztet, a teljes karanténidőszakra karanténba kerülnek.

A „vörös” országokból visszatérő izraeliek Izraelbe érkezésükkor PCR-tesztnek vetik alá magukat, majd a negatív eredmény megérkezéséig egy állami karanténszállodába szállítják őket. Miután negatív eredményt kaptak, átszállítják őket az otthoni karanténba, és a hetedik napon egy második PCR-tesztnek vetik alá őket. Ha ez a teszt is negatív, akkor kiengedik őket a karanténból.

Az állam tájékoztatja a külföldre utazó izraelieket arról, hogy külföldön tartózkodásuk alatt változhatnak az irányelvek, és hogy Izraelbe való visszatérésük után felelősséggel tartoznak a frissített irányelvek betartásáért.

Az idegenforgalmi ágazat támogatásának stratégiáit a pénzügyminisztérium és az idegenforgalmi minisztérium közötti megbeszéléseken fogják megvitatni.

Ezenkívül Izrael újraindítja a Shabak (Izraeli Biztonsági Ügynökség) által működtetett GPS-nyomkövetést azok esetében, akikről bebizonyosodott, hogy az új Omicron COVID-19 törzzsel fertőződtek meg, annak érdekében, hogy megtalálják őket és elvágják a fertőzési láncot.

Ez a döntés azután lép életbe, hogy a kormány miniszterei sürgősségi intézkedésként jóváhagyták. Ezzel egyidejűleg az ezzel kapcsolatos jogszabályokat is elő fogják mozdítani.

A határozatok 14 napig maradnak érvényben.

Izraelben tavaly december vége óta 6 299 237 tizenkét évesnél idősebb személyt oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,74 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 066 789-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,72 százalékát jelenti.

Jelenleg Izraelben 7167 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 166-an vannak közülük kórházban.A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8182-en, az utóbbi 7 napban 12-en haltak meg Izraelben.

Izrael utazási korlátozásokat rendelt el afrikai országokkal szemben az új vírusvariáns miatt

Izraelben két embernél mutatták ki az új dél-afrikai variánst.