Ismét lesz hanukai ünnepség a Nyugati téren

Megtartják vasárnap a budapesti Nyugati téren a hanukai ünnepségét – közölte a szervező, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

A nyolcnapos ünnep első estéjén, vasárnap a Nyugati téren felállított hanukián meggyújtják az első gyertyát. Beszédet mond Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az ünnep további napjain sorban gyújtják majd meg a gyertyákat a Nyugati téren, ahol bemutatkoznak az EMIH-hez tartozó zsinagógák, illetve a hitközség intézményei, szervezetei, köztük a CEDEK Szeretetszolgálat és a Maimonidész Gimnázium.

Szintén vasárnap este a Városligeti Műjégpályán is gyertyát gyújtanak a hanukián, majd korcsolyabemutatókkal, játékos vetélkedőkkel és hanukai ételekkel ünnepelnek.

Hanukia áll majd a Móricz Zsigmond körtéren, a Szent István parkban, a budai Várban és a Flórián téren is, valamint Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén és Kőszegen.

A közleményben idézték Köves Slomót, aki szerint „több mint egy év nélkülözés után most még jobban értjük, milyen jelentősége van a közösségek összefogásának és azoknak az értékeknek, amelyek örök lángként adnak reményt akkor is, amikor nagyon egyedül vagyunk”.

    „Az elmúlt 24 évben a tavalyi volt az egyetlen, amikor a magyar zsidóság nem tudta emelt fővel, felszabadultan és büszkén megünnepelni a hanukát. Ezt nem az antiszemitizmus vagy a gyűlölködés akadályozta meg, hanem egy egész világot sakkban tartó járvány”

– mondta.

Másolj nyugodtan és legyél rá büszke!

A Nyugati téri hanuka-ünnepségek egybeforrtak a decemberi ünnepi készülődéssel, színészek, sportolók, közéleti személyiségek és nem utolsó sorban politikusok gyújtották meg büszkén a hanukai lángokat és nyilvánították ki, hogy Magyarország mindannyiunké.

    „Sajnos még mindig a járvány ellen küzdünk, de – a kötelező óvatosság mellett – idén ismét együtt ünnepelhetünk. A budapesti és vidéki városok tereire visszatérnek a csodát, a szabadságot és az örök értékeket hirdető lángok fényei”

– tette hozzá a vezető rabbi.

Hanuka idején a zsidóság a szír-görög megszállók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére emlékezik, amikor a makkabeus szabadságharcosok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt és megtisztították azt az idegen bálványoktól.

A makkabeusok a templomban mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Új olaj előállításhoz ugyanakkor nyolc napra volt szükség. A hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

    „Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok a csak ilyenkor használt gyertyatartón, a hanukián, és azt olyan helyre teszik, ahol „hirdetheti az isteni csodát”

– tették hozzá.

A zsidó szabadságharcosok, akik elűzték a görög megszállókat: a Makkabeusok története

IV. Antiokhosz Epiphanész egy közös vallás és kultúra révén akarta egységesíteni királyságát, ezért megpróbálta gyökerestül kiirtani a zsidók különállását.