Három hónap után előkerült a tálib miniszterelnök

Három hónappal kinevezése után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Hasszán Ahund molla, a tálibok kormányának ügyvivő miniszterelnöke: az állami televízióban szombaton közzétett hangüzenetében azt mondta, hogy a tálibok nem tehetők felelőssé a gazdasági válságért, és az ország hálás lehet a rezsimnek.

A félórás, előre felvett hangüzenetben Ahund megjegyezte: a tálibok betartották ígéreteiket, és addig harcoltak a külföldi erők ellen, amíg létre nem jött az iszlám kormányzat, és helyre nem állt az ország stabilitása.

Az ügyvivő kormányfő szerint az előző kabinet a világ leggyengébb rendszerét működtette, mindent átszőtt a korrupció, a tálibok viszont a korrupció felszámolásáért fáradoznak.

    Hozzátette: az éhínség, a munkanélküliség és az árak növekedése már a tálib hatalomátvétel előtt is jellemző volt az országban. Úgy vélte, véget tudnának vetni a gazdasági válságnak, ha hozzáférhetnének az afgán központi bank befagyasztott külföldi vagyonához.

A nemzetközileg támogatott kormány augusztusi bukását követően milliók veszítették el legfőbb bevételi forrásukat. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart.

Afganisztánt elárasztották az Iszlám állam harcosai

Az Afganisztánt fenyegető gazdasági összeomlás az illegális drog-, fegyver- és emberkereskedelmet fogja elősegíteni, illetve a szabályozás nélküli pénzügyi átutalásokat.

A nemzetközi közösség továbbra is vonakodik elismerni a tálib kormányt, és felszólította a rezsimet, hogy hozzon létre egy széles társadalmi képviseleten alapuló kabinetet, illetve tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nők jogait.

Ahund azt állította, hogy kormánya képviseli a különféle társadalmi rétegeket és kisebbségeket, és a nők jogait is tiszteletben tartja.

    Ugyanakkor a jelenlegi kabuli kabinet tagjainak több mint 90 százaléka egy etnikai csoport tagja, és mind férfi.

Az ügyvivő kormányfő jelezte: a rezsim szeretné rendezni viszonyát a nemzetközi közösség tagjaival, és szeretne jó gazdasági kapcsolatokat fenntartani velük. Egyúttal azt kérte a nemzetközi segélyszervezetektől, hogy segítsenek elkerülni a humanitárius katasztrófát a télen.

ISIS, al-Kaida, tálibok, éhínség – közeleg a tél Afganisztánban

Az Egyesült Államokat aggasztja az Iszlám Állam afganisztáni társszervezete által elkövetett támadások megnövekedése, valamint az al-Kaida folyamatos jelenléte.