A kritikák kereszttüzébe került a színésznő, amiért Golda Meir-t alakítja

Internetes trollok támadták meg Helen Mirren Oscar-díjas színésznőt, amiért Golda Meir, Izrael első női miniszterelnökét alakítja a készülő Golda című életrajzi filmben.

Mirrent „rasszistának” és „közismert cionistának és Izrael-imádónak” nevezték, miután a színésznő elvállalta Golda Meir szerepét egy új filmben, amely az 1973-as Jom Kipur-i háború idején játszódik.

„Milyen beteges életrajzi filmet készíteni a bűnöző Golda Meirről, és igen, nem meglepő, hogy Helen Mirren, a rasszista örömmel alakítja egy undorító személyiség torzított változatát”

– panaszkodott egy Twitter-felhasználó, aki azt elmondta, hogy maga is „ büszke palesztin”.

„Az, hogy Helen Mirren filmet készít Izrael első női miniszterelnökéről, pofon az egész palesztin népnek, szó szerint azt ünneplik, hogy elfoglalják Palesztinát, és családokat vesznek el az otthonukból, gyerekeket, családokat gyilkolnak meg! Ízléstelen film!”

– írta egy másik.

„Mirren közismert cionista. Nagy kár, mert nagyon jó színésznő”.

Golda Meir a Jom Kippur-i háború idején: „A világ a kutyák elé fog dobni minket”

48 év elteltével a titkosítás alól most feloldott iratokból kiderül, hogy Golda Meir miniszterelnök félt a nemzetközi közösség cserbenhagyásától.

Egy másik Twitter-felhasználó azt kérdezte, hogy a film „rávilágít-e [Meir] néhány aljas és rasszista tettére és megjegyzésére a palesztinok ellen?”.

Az indulatos közösségi média felhasználó valószínűleg arra utalt, amikor Meir nemzetközi vitát váltott ki azzal, hogy azt mondta: „Nem létezik, olyan, hogy palesztinok”.

Meirnek azonban technikailag igaza volt, hiszen Palesztina állam valójában nem létezik.

„Golda Meir félelmetes, hajthatatlan és erős vezető volt”

– mondta Mirren az egykori izraeli miniszterelnökről.

„Nagy kihívás őt rendkívüli életének legnehezebb pillanatában ábrázolni. Csak remélni tudom, hogy igazságot szolgáltatok neki!”

Helen Mirren izraeli online-koncert házigazdája lesz

A zenészeket támogató eseményt egy virtuális adománygyűjtő gála részeként rendezik meg, amire égető szükség van, hiszen Izrael kulturális helyszínei a pandémia miatt hónapok óta zárva tartanak.