Helen Mirren izraeli online-koncert házigazdája lesz

A zenészeket támogató eseményt egy virtuális adománygyűjtő gála részeként rendezik meg, amire égető szükség van, hiszen Izrael kulturális helyszínei a pandémia miatt hónapok óta zárva tartanak.

Az Izrael Filharmonikus Zenekar adománygyűjtő gála részeként ingyenes online koncertet ad. A kezdeményezéssel az anyagi helyzetüket próbálják megerősíteni, hiszen az együttes a koronavírus-járvány eredményeként jelentős veszteségeket kényszerült elszenvedni – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A június 28-ra tervezett esemény házigazdája az Oscar-díjas színésznő, Helen Mirren lesz. Az ingyenes koncertre az érdeklődőknek regisztrálniuk szükséges, amit erre a linkre kattintva tehetnek meg.

A programban a zenekar és új karmestere, Lahav Shani mellett a társulat barátai, köztük Pinchas Zukerman és Amanda Forsyth, Yefim Bronfman, Itzhak Perlman, Evgeny Kissin, Schiff András, Gil Shaham, Chen Reiss és Martin Frost is szerepelnek.

„Azáltal, hogy virtuális gálánkat ingyenesen és mindenki számára elérhetővé tesszük, a reményeink szerint gyógyuláshoz segítjük mindazokat, akiknek szükségük van rá, és az egység érzését közvetíthetjük a klasszikus zene és az Izraeli Filharmonikusok jóvoltából”

– nyilatkozta Danielle Ames Spivak, az Izrael Filharmonikus Zenekar amerikai barátai nevű szervezet ügyvezető igazgatója.

A zenekar koncertterme a koronavírus-járvány nagyjából három hónappal ezelőtti kezdete óta nem fogadott látogatókat.

Izrael a jövő héten nyitja meg korlátozásokkal az ország kulturális helyszíneit.

A vírus miatt elmaradt koncertet telefonok tették mégis elérhetővé

Miután a koronavírus miatt az izraeli Givátájimban működő Thelma Yellin művészeti középiskola kénytelen volt lemondani koncertjét, a zenekar tagjai kezükbe vették az irányítást.