„Nem akarok öngyilkos lenni” – mondta Jeffrey Epstein röviddel a halála előtt

Az újonnan nyilvánosságra hozott akták leírják, hogyan töltötte a kiskorú lányokat futtató Jeffrey Epstein az öngyilkossága előtti utolsó napjait New York-i börtönében. 

November végén megkezdődik a tárgyalás Ghislaine Maxwell, Epstein ex-élettársa ellen. Az újonnan nyilvánosságra hozott akták leírják, hogyan töltötte a pénzember Jeffrey Epstein az utolsó napjait – írja Post Millennial.

A dokumentumok egy periratból származnak, amiket a The New York Times kapott készhez.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok központi darabja egy pszichológiai elemzés, amely azt járta körül, hogyan vesztette el Epstein a céltudatosságát a börtönben: egy ideig képes volt hasznot húzni a börtönben híres státuszából, de ez gyorsan elmúlt és végül Epstein is csak egy tipikus rab lett, aki megpróbálta kideríteni, ki főz a legjobb börtönkosztot – áll a jelentésben

Epstein börtönbe kerülése és halála között 36 nap telt el. A hírhedt pénzembert egy New Jersey-i repülőtéren tartóztatták le, és emberkereskedelem és prostitúció szervezése volt ellene a vád.

A börtön általános részlegében töltött első estéjén egy börtönőr leírta, hogy Epstein „zaklatottnak, szomorúnak és egy kicsit zavarodottnak” tűnt a cellájában. Azt mondta ennek a női alkalmazottnak, hogy jól van, de a testbeszéde elárulta őt.

Július 7-én Epsteint egy „különleges elhelyezési egységbe” helyezték át, mivel ügye nagy nyilvánosságot kapott. Másnap a börtön pszichológiai csoportja először jelezte, hogy a körülményei miatt öngyilkossági kockázatot jelenthet.

Állítólag július 9. volt az első nap, amikor Jeffrey Epstein személyes pszichológiai vizsgálaton esett át. Az első jelentések szerint optimista volt, és meg volt győződve arról, hogy heteken belül óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

A pszichológusokkal folytatott július 11-i ülésen Epstein ezt mondta nekik: „Miért gondolták, hogy öngyilkos lennék? Nem akarok öngyilkos lenni, és soha nem is leszek az”.

Az Epstein-ügy: a szőnyeg alá söpört szégyen

A milliárdos hercegek és politikusok barátja volt, aki tinédzser lányok százait rontotta meg, a bíróság mégis üzletet kötött vele. Hajdú Tímea elemzése.

Epstein július 23-án próbált először öngyilkosságot elkövetni. Ez öt nappal azután történt, hogy Richard M. Berman bíró elutasította az óvadékra vonatkozó kérelmét.

„Tekintettel a bíró döntésének lehetséges hatására, pszichológusnak kellett volna értékelnie Epstein úr mentális állapotát, amikor visszatér az intézetbe” – tükrözte utólag a pszichológus jelentése.

Epsteint mindössze másfél nap után levették az öngyilkossági megfigyelésről. A jelek szerint képes volt meggyőzni a környezetét, hogy ilyesmire soha nem gondolna, mivel az ellentétes a zsidó vallással.

A szövetségi rendőrbírók július 31-én jelezték Epsteinnel kapcsolatban, hogy öngyilkossági kockázatot jelent. Újabb pszichológiai értékelésen esett át, de az orvos következtetései szerint Jeffrey kijelentette, hogy „azért él és azt tervezi, hogy befejezi ezt az ügyet, és visszatér a normális életéhez”.

Epstein halála előtti napon nagy áttörés történt a szövetségi fellebbviteli bíróságon, mivel „2000 oldalnyi, korábban bizalmas dokumentumot” hoztak nyilvánosságra.

Két nappal a halála előtt Epstein állandóan őt látogató ügyvédpárosa beugrott hozzá, hogy átnézzék a legutóbbi végrendeletét. A halála estéjén az esti őr által engedélyezett telefonhívást intézett. Epstein azt mondta a férfinek, hogy az édesanyja az, de valójában a barátnője, Karyna Shuliakot hívta.

Epstein 2019. augusztus 10-én egy lepedővel felakasztotta magát a cellájában. Nem volt cellatársa, aki megakadályozta volna abban, hogy véghezvigye a dolgot, és az Epstein felügyeletére kijelölt őrök pedig nem figyeltek.

Bár a New York Times kiemeli, hogy egy rab hallotta, amint széttépte az ágyneműt, azonban Epstein testvére és ügyvédje kételyét fejezte ki az öngyilkossággal kapcsolatban.

Epstein öngyilkossága: jöhetnek a konspirációs elméletek

Egy nappal azután végzett magával, hogy újabb bírósági dokumentumok kerültek elő, amik új vádakat fogalmaztak meg vele szemben.