Az Egyesült Államok újranyithatja palesztinokat szolgáló jeruzsálemi konzulátusát

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta az i24news-nak, hogy az Egyesült Államok „hamarosan” konzulátust nyit a palesztin ügyek intézésére – írja az Arutz7 az Asharq Al-Awsat, londoni székhelyű arab újságot idézve.

A jelentés szerint a Biden-kormány már tájékoztatta Izraelt szándékairól és egyoldalú továbblépési terveiről, ha nem kap választ Naftali Bennett miniszterelnök kormányától, amelyet a költségvetés elfogadása miatt már nem fenyeget a feloszlatás közvetlen veszélye.

Donald Trump volt amerikai elnök 2019-ben bezárta a konzulátust, miután elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és a városba költöztette az Egyesült Államok nagykövetségét, egyesítve szolgálatait a konzulátussal.

A jelentés szerint a hivatalos izraeli forrás azt is kijelentette, hogy a kormány hamarosan új rendezési tervet fog bejelenteni „Kelet-Jeruzsálemben”, egy olyan területen, amely magában foglalja a város északi és keleti negyedeinek egyes részeit, amelyeket a hatnapos háború alatt izraeli ellenőrzés alá vontak.

A Palesztin Hatóság kiakadt, amiért Izrael ellenzi az amerikai konzulátust Jeruzsálemben

Még az is lehet, hogy az amerikai kormány meggondolja magát a konzulátus újranyitásának ügyében.