Amikor a britek internálták a zsidókat

Nagyapám egyike volt annak a 60 ezer zsidónak, akiknek a rémálma folytatódott, miután a holokauszt idején eljutott az Egyesült Királyságba — emlékezik vissza Ann Goldberg az Aish oldalon megjelent cikkében.

Az éles kopogás az ajtón és a rendőrség látványa elborzasztotta nagyapámat, Dr. Paul Holzer rabbit, a német zsidót, aki Londonban talált menedéket. Azt hitte, hogy a rémálmoknak vége, most, hogy az Egyesült Királyságban biztonságban van.

De 1939 szeptemberében jártunk, és Nagy-Britannia háborúban állt Németországgal. Sok náci kémet és szimpatizánst fedeztek fel Hollandiában, Norvégiában és Európa más részein a feltételezett náciellenes csoportok és zsidó menekültek között. Nagy-Britannia attól félt, hogy akaratlanul ők is ilyen ellenségeket látnak vendégül.

A brit közvélemény nagy részének alig volt fogalma arról, hogy mi történt a náci koncentrációs táborokban. Nem tudták, és nem is érdekelte őket, hogy az akkoriban az Egyesült Királyságban tartózkodó német menekültek többsége zsidó volt, és szörnyű sanyargatásokat kellett elszenvedniük, mielőtt Anglia biztonságába menekültek. A közvélemény ellenezte ezeket az „ellenséges idegeneket”, ahogyan őket nevezték.

Körülbelül 80 000 embert gyűjtöttek össze, akik közül 60 000 zsidó menekült volt. Számos bírósági tárgyalás után a zsidó menekültek túlnyomó többségét ártalmatlannak minősítették, és nem volt szükségük internálásra.

Az újságok vezércikkei azonban a közvéleményt minden német és osztrák, valamint az olaszok ellen hangolták, miután Olaszország belépett a háborúba Nagy-Britannia ellen. A hisztériától és némi zsidóellenes érzelemtől táplálva a kormány pánikba esett, és Winston Churchill akkori miniszterelnök a híres legendás felhívást tette közzé:

„Nyakörvet a nyakatokba!”.

A rendőrség utasítást kapott, hogy tartóztasson le minden németet, osztrákot és olaszt – még a koncentrációs táborokból menekült zsidókat is -, függetlenül attól, hogy veszélyt jelentenek-e a közbiztonságra.

Feltehetően azért, hogy jobban érezzék magukat, sok tisztviselő azt állította, hogy ez valóban az idegenek biztonságát szolgálta, hogy a brit állampolgárok ne rajtuk töltsék ki németellenes érzelmeiket, és ne támadják meg őket.

A legtöbb férfit a Man-szigetre vitték, ahol több tábort állítottak fel a sziget körül. Miután a fogvatartottak száma meghaladta a táborok méretét, a hatóságok úgy döntöttek, hogy néhányukat Ausztráliába és Kanadába deportálják.

1940. július 2-án az S.S. Andora Star brit utasszállító hajót, amely mintegy 1500 foglyot szállított, akiknek többsége teljesen ártatlan menekült volt, megtorpedózták és elsüllyesztették az Atlanti-óceánon, útban Kanada felé. A kormánynak a potenciális ötödik hadoszlop elszigetelésére irányuló őrült elszántsága miatt ennyi ártatlan élet elvesztése arra késztette a kormányt és a közvéleményt, hogy újragondolja a deportálási politikáját.

Eközben a Man-sziget lakóit nyugtalanította, hogy szigetük üdülőhelyből börtöntáborrá változott.

1940. július 2-án az S.S. Andora Star brit utasszállító hajót, amely mintegy 1500 foglyot szállított, akiknek többsége ártatlan menekült volt, megtorpedózták és elsüllyesztették útban Kanada felé.

A tengerparti panziók (kis egyszerű szállodák) sok tulajdonosa mindössze egyhetes felmondási időt kapott arra, hogy kiürítse otthonát, és máshol keressen magának lakhelyet, mindent hátrahagyva, csak a személyes holmiját viheti.

Ezután a hatóságok lefoglalták otthonaikat, és ismeretlen ideig külföldiek ezreit szállásolták el bennük, míg a jogos tulajdonosoknak más lakhelyet kellett keresniük.

További rossz érzéseket keltett ez az intézkedés, mivel a fogvatartottaknak alapvető élelmiszert és tetőt biztosítottak a fejük felett, míg a helyi lakosok alapvető élelmiszervásárlásai élelmiszerjegyektől függtek, és sok minden teljesen elérhetetlen volt. Sokan közülük hajléktalanná váltak.

A nagyapámat ott internálták

Nagyapám azok között volt, akiket a Man-szigeten internáltak a Douglasban lévő Hutchinson-táborban. Nem mindenki volt ott zsidó, de a kormány megpróbálta a hasonló hátterű embereket együtt elhelyezni. Művészek, zenészek és írók, jogászok, tudósok, matematikusok és más akadémikusok bővelkedtek a táborban, és hamarosan egy ingyenes „egyetem” indult.

Az internáltak erősen érezték az igazságtalanságot, különösen a zsidó fogvatartottak körében, akik már érkezésük előtt is ilyen szenvedéseket éltek át Európában.

Nagyapám vallási istentiszteleteket szervezett az érdeklődőknek, és sok olyan férfi is csatlakozott hozzájuk, akinek korábban nem sok köze volt zsidósághoz. Rájött, hogy ezek a napi és sabbati istentiszteletek stabilitást adtak a fogvatartottak életének, és magasan tartották a moráljukat, amikor sokan mások depresszióba süllyedtek.

Nagyapám órákat is tartott, és sok férfi számára ez volt az első alkalom, amikor belekóstoltak a Talmud-tanulmányozásba.

Eközben nagyanyám, aki Hamburgban bátran szidalmazta a nácikat, hogy megpróbálja kiszabadítani a férjét a sachsenhauseni koncentrációs táborból, most ugyanilyen eltökélten próbálta elérni, hogy kiengedjék az internálásból. A kormány lassan megkönnyítette sok hűséges „idegen” internált szabadon bocsátását, és a családi hagyományok szerint nagyanyám igénybe vette a chichesteri püspök segítségét, aki végül elérte, hogy nagyapámat szabadon engedjék.

Számos zsidó fogolytársa köszönőlevelet írt nagyapámnak a szabadulása után, amelyben elismerte, hogy milyen szerepet játszott abban, hogy vezette őket és tartotta bennük a lelket. Biztos vagyok benne, hogy a zsidó társainak segítése, ahogy egész életében tette, segített nagyapámnak átvészelni ezt a nehéz és kihívásokkal teli időszakot

— zárja visszaemlékezését Ann Goldberg.

Akiket cserben hagyott a világ — 80 éve kísért a St. Louis tragédiája

A St. Louis hajó története annak lett a szimbóluma, hogyan hagyták cserben a nyugati hatalmak az európai zsidóságot. Hajdú Tímea írása.