Nem hívta meg Magyarországot a virtuális demokráciacsúcsra Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök mintegy 110 országot hívott meg a december 9-én és 10-én megrendezendő virtuális csúcstalálkozóra, amelynek központi témája a demokrácia lesz – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

A tárca által közzétett meghívottak listáján nem szerepel sem Kína, sem Törökország, sem pedig Oroszország, ugyanakkor rajta van Tajvan, amelyre Kína saját területeként tekint.

A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból.

Az európai uniós tagállamok közül Lengyelország az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére meghívást kapott, Magyarország azonban nem.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a videókonferencia keretében megrendezendő demokráciacsúcson mindenekelőtt a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már előzőleg kifejezte azon véleményét, miszerint a „demokráciacsúcs” mindössze arra szolgál, hogy „megossza az embereket, illetve az országokat aszerint, hogy demokratikusak vagy nem demokratikusak”.

Mint mondta, Washington az országok meghívásával saját követőinek sokaságát próbálja megmutatni. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig az Egyesült Államok szervezte csúcstalálkozót kimérának nevezte, amely „azt hivatott bizonyítani, hogy a kollektív Nyugatnak van némi építőjellegű, átfogó programja”.

Biden ismét elnök lenne – a kérdés csak az bírná-e?

Joe Biden amerikai elnök újraválasztása érdekében 2024-ben indulni akar az elnökválasztáson.