Biden ismét elnök lenne – a kérdés csak az bírná-e?

Joe Biden amerikai elnök újraválasztása érdekében 2024-ben indulni akar az elnökválasztáson – erősítette meg hétfőn Jen Psaki fehér házi szóvivő újságíróknak nyilatkozva.

A 79 éves Biden népszerűsége az utóbbi hónapokban jelentősen megcsappant, ami a Demokrata Párt berkeiben kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy törekedni fog-e egy második mandátum megszerzésére, vagy sem.

„Igen fog. Ez a szándéka”

– jelentette ki Psaki Bidenre célozva, aki az amerikai elnök repülőgépén, az Air Force One fedélzetén az észak-kaliforniai Fort Braggbe tartott egy hálaadás napi ünnepségre.

A demokratákat felrázta a virginiai kormányzóválasztási vereség és az, hogy New Jersey államban szoros versenyben nyert a hivatalban lévő jelölt, a demokrata Philip Murphy.

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy mennyire elfogadható jelölt lenne Kamala Harris jelenlegi alelnök, ha Biden mégsem indulna 2024-ben újraválasztásáért.

Az USA TODAY/Suffolk Egyetem nemrég elvégzett felmérése szerint Harris 28 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Komoly fenyegetést jelenthet ugyanakkor indulására az elnök romló egészségügyi állapota. Jogosan merül fel a kérdés ilyen feltételek mellett elképzelhető lenne-e egyáltalán indulása? Joe Biden a múlt héten rövid időre – egy óra huszonöt percre – a rajta altatásban végzett béltükrözés idejére átruházta jogköreit Kamala Harris alelnökre. Így az amerikai történelemben első alkalommal fordult elő, hogy nő látta el rövid ideig az Egyesült Államok elnökének teendőit.

Chris Christie: Trumpnak az „ellopott választás” helyett a jövőről kéne beszélnie

A volt elnök korábbi szövetségese szerint Trumpnak el kéne engednie azt a nézetét, hogy „ellopták tőle a választást”, különösen ha 2024-ben újra indulni akar. 

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök sajtóértekezlete a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2021. október 13-án.
(Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)