Izrael biztonsági együttműködési megállapodást köt Marokkóval

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter Marokkóba utazott, ahol megállapodást írt alá a két ország közötti biztonsági együttműködésről – jelentette az izraeli média szerdán.

Ganz az első, hivatalos úton Marokkóba látogató izraeli védelmi miniszter. „Történelmi vizitjén” találkozik a marokkói külügyminiszterrel és a fegyveres erők vezetőjével is.

Kétnapos látogatásán számos védelmi együttműködési megállapodást ír alá marokkói kollégáival. „Megerősítjük kapcsolatainkat” – hangsúlyozta a védelmi miniszter, mielőtt felszállt az izraeli nemzeti légitársaság, az El Al Marokkóba tartó járatára kedd este.

Rabatban Ganz a tervek szerint számos magas szintű találkozót tart Abdellatif Ludiji marokkói védelmi miniszterrel, Nászer Burita külügyminiszterrel, Abdelfattah Luarakkal, a fegyveres erők főnökével és másokkal.

Emellett az izraeli minisztert vendégül látják a rabati Talmud Tóra zsinagógában is, majd csütörtök este visszatér Tel-Avivba.

Ganz már a második, Marokkóba látogató miniszter azóta, hogy a két ország tavaly normalizálta kapcsolatait a Donald Trump volt amerikai elnök kormánya által közvetített megállapodás keretében. Az egyezmény részeként Washington elismerte Marokkó szuverenitását Nyugat-Szahara korábban vitatott területe felett.

Előzőleg augusztusban Jaír Lapid izraeli külügyminiszter tett kétnapos látogatást az észak-afrikai országban a két ország közötti kapcsolatok erősítése végett, Lapid akkor felavatta Izrael diplomáciai képviseletét is.

Marokkó is érdeklődik az izraeli Vaskupola iránt

Az észak-afrikai ország a tavalyi, amerikai közvetítéssel létrejött Ábrahám-egyezmény részeként normalizálta kapcsolatait Izraellel.