Bocsánatot kértek a jeruzsálemi terrortámadásról szóló „megdöbbentő” szalagcímért

A Manchester Evening News szalagcíme felháborodást váltott ki a közösségi médiában, és bírálatot egy helyi zsidó csoport részéről is — értesült a The Jewish Chronicle brit zsidó lap.

A szerkesztőség kedden bocsánatot kért, miután felháborodást váltott ki a vasárnapi halálos jeruzsálemi lövöldözésről szóló tudósítását kísérő „megdöbbentő” főcímével.

„A mai nyomtatott MEN-ben a nemzetközi oldalon egy halálos jeruzsálemi támadást követő főcímet közöltünk.

„Elismerjük, hogy a főcím nem tükrözte pontosan és kiegyensúlyozottan a történetet. Fenntartás nélkül elnézést kérünk az okozott felháborodásért”

— közölte ma a helyi napilap.

A kétoldalas főcím, amely a héten jelent meg nyomtatásban, így szólt:

„Egy palesztint lelőttek a szent helyen elkövetett gyilkosság után”.

A képaláírás a Hamász fegyveresét, Fadi Abu Shkhaydamot

„palesztin férfiként említette, akit az izraeli rendőrség halálos lövést adott le, miután megölt egy izraelit és megsebesített négy másikat”.

A fegyveres áldozatát, a 26 éves Eliyahu Kayt hétfőn temették el Jeruzsálemben.

A cikk felháborodást váltott ki a közösségi médiában és bírálatokat zsidó csoportok részéről.

Marie van der Zyl, a Képviselők Testületének elnöke a címlapot „a történtek rendkívül félrevezető kifordításának” nevezte, és reményét fejezte ki, hogy az újság kiemelkedő helyreigazítást tesz közzé.

„A szóban forgó incidens során egy Hamász-terrorista megölt egy izraeli civilt és megsebesített négy másikat, mielőtt az izraeli rendőrség semlegesítette”

— mondta.

A Greater Manchester and Region Jewish Representative Council of Greater Manchester and Region közleménye szerint kapcsolatba lépett a MEN szerkesztőjével, hogy „sürgős találkozót” követeljen.

Emellett a regionális címlapot is támadta „a címlap és az azt követő cikk keretezése” miatt, amely „meggondolatlanul nem tükrözi a tragikus eseményt”.

Terroristákat támogat a New York Times új izraeli tudósítója

A NYT új jeruzsálemi munkatársa „nyitott börtönnek” tartja Gázát, hisz abban, hogy Izraelben „apartheid” rendszer van életben.