Az EU javaslatot mutatott be az embercsempészetet elősegítő fuvarozók tevékenységének felszámolására

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt kedden az Európai Unióba irányuló embercsempészetet vagy emberkereskedelmet folytató vagy elősegítő fuvarozók tevékenységének megelőzésére és korlátozására.

Annak érdekében, hogy az EU megfelelő eszközökkel rendelkezzen az embercsempészettel, az emberkereskedelemmel, illetve az emberek politikai célú felhasználása elleni küzdelemhez, az uniós bizottság új jogi keretre vonatkozó javaslata azt szorgalmazza, hogy az EU fogadjon el célzott intézkedéseket az Európába irányuló migrációban részt vevő, vagy azt elősegítő, bármilyen szállítási módot használó fuvarozókkal szemben.

Az intézkedések közé tartozhat a fuvarozók uniós működésének korlátozása, az engedélyek felfüggesztése vagy megvonása, az EU-n belüli üzemanyag-feltöltéshez vagy a karbantartáshoz való jog felfüggesztése.

Tiltanák az áthaladást az unió területén, beleértve az unió légterének használatát is, akárcsak a műszaki okokból történő leszállást és a kikötést uniós légi kikötőkben és kikötőkben

— közölték.

A brüsszeli testület közleménye Ylva Johansson belügyi biztost idézi, aki kijelentette: Európába a legális beutazási lehetőségek igénybevételével lehet eljutni, nem pedig titokban, erdei ösvényeken. Az Európai Uniónak hosszú távon olyan méltányos és hatékony európai migrációs és menekültügyi rendszerrel kell rendelkeznie, amely képes hatékonyan reagálni a különböző helyzetekre – fogalmazott a biztos.

A közlemény szerint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos elfogadhatatlannak nevezte, hogy állami támogatás mellett migránsok ezreit használják eszközként arra, hogy támadást intézzenek az EU és annak tagállamai ellen.

„Amint azt a mai javaslataink is mutatják, ez nem marad következmények nélkül. Visszautasítjuk az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezette rezsim zsarolását”

— fogalmazott.

Az EU támogatást nyújt azoknak az embereknek, akik Minszk „cselszövésének” az áldozataivá váltak – tette hozzá a magyar uniós biztos.

Komoly veszély fenyegeti a zsidóságot: az illegális migráció – interjú Mikkel Bjørn Sørensennel

Hogyan váltak a dán szociáldemokraták az illegális migráció elleni fellépés skandináv élharcosaivá? Biztonságban van-e a zsidóság az illegális migráció árnyékában? Ezekről kérdeztük Mikkel Bjørn Sørensent.