Ausztrália is terrorszervezetté minősítette a Hezbollah-t

Bennett miniszterelnök és Lapid külügyminiszter köszönetet mondott az ausztrál kormánynak a Hezbollah szervezet egészét terrorcsoportként elismerő döntés után — értesült az Arutz7.

Izraeli vezetők szerdán üdvözölték Ausztrália döntését, hogy terrorszervezetté minősítette a Hezbollahot, az izraeli diplomácia diadalának nevezve a lépést.

„Üdvözlöm Ausztrália szándékát, hogy a Hezbollahot teljes egészében terrorszervezetnek nyilvánítja”

— tweetelte Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerda reggel.

„A Hezbollah egy Irán által támogatott terrorszervezet Libanonban, amely számtalan támadásért felelős Izraelben és szerte a világon. Köszönöm barátomnak, Scott Morrisonnak a vezető szerepét.”

Jáir Lapid, külügyminiszter a lépést a külügyminisztérium és az izraeli biztonsági intézmény azon erőfeszítéseinek győzelmeként értékelte, hogy a szövetséges kormányokat a Hezbollah egészének, és nem csupán katonai szárnyának betiltására ösztönözzék.

„Köszönöm az ausztrál kormánynak azt a döntését, hogy a Hezbollah teljes csoportját terrorista szervezetnek minősítette. Ausztrália szoros barátja Izraelnek, többek között a globális terrorizmus elleni küzdelemben is. A Külügyminisztérium az izraeli biztonsági közösséggel szorosan együttműködve vezette azt a nemzetközi kampányt, amelynek célja, hogy a Hezbollahot terrorista szervezetté nyilvánítsák.”

Szerdán Ausztrália kiterjesztette a Hezbollah feketelistáját az egész szervezetre, és az egész csoportot terrorista mozgalomnak minősítette, nem pedig csak a katonai szárnyát, amelyet már korábban is terrorista csoportként ismertek el.

A világ több országa is feketelistára tette az elmúlt években a Hezbollah egészét.

Németország tavaly szövetségi rendeletet adott ki, amelyben betiltotta a Hezbollahot az országban, és a rendelet alapján végrehajtási intézkedéseket is hozott.

A rendelet megtilt minden kapcsolatot a szervezet tagjaival, és nem tesz különbséget a szervezet különböző – katonai, politikai vagy társadalmi – ágai között. A rendelet szerint a szervezet szimbólumainak és a szervezet németországi vagyonának – ha van ilyen – bármilyen használatát megtiltják.

A brit kormány 2019 márciusában a Hezbollahot terrorszervezetnek minősítette. Tavaly a brit pénzügyminisztérium a teljes Hezbollah szervezetet felvette a vagyonbefagyasztás alá eső terrorista csoportok listájára.

2020 novemberében Szlovénia is csatlakozott a Hezbollahot terrorszervezetként feketelistára helyező országok listájához.

Tavaly februárban az olaszországi Liguria regionális tanácsa a Hezbollahot teljes egészében terrorszervezetnek minősítette.

Az év elején Ausztria módosította a terrorista csoportok szimbólumainak használatát tiltó szimbólumtörvényét, és előírta, hogy a Hezbollah minden ága terrorszervezetnek minősül.

Az Európai Unió azonban csak a Hezbollah katonai szárnyát – és nem a politikai szárnyát – vette fel a szankcionált terrorszervezetek listájára. Az évek során többször is felszólították a blokkot, hogy módosítsa a feketelistát, és az egész csoportot vegye fel rá.

Az EU nem hajlandó betiltani teljesen a Hezbollah terrorszervezetet

Az Unió sem a Hezbollah teljes betiltását, sem az Iráni Iszlám Köztársaság antiszemita mivoltát nem hajlandó elismerni.