Az EU nem hajlandó betiltani teljesen a Hezbollah terrorszervezetet

Az európai zsidó vezetők azon panaszai közepette, hogy az Európai Uniónak nincs komoly terve a kontinensen növekvő antiszemitizmus elleni küzdelemre, az EU szóvivője a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy az EU nem fogja betiltani a teljes Hezbollah terrorista mozgalmat, és nem hajlandó megmondani, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság antiszemita rezsim-e.

Amikor a Post a Hezbollah teljes betiltásáról kérdezte, Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával foglalkozó koordinátora tovább küldte a kérdést uniós feletteseinek.

Peter Stano, az EU külügyi szóvivője a Postnak elmondta, hogy „a Hezbollah katonai szárnya már szerepel az EU terrorlistáján. A meglévő jegyzék jellegének és hatályának bármilyen változtatását az EU-tagállamoknak kell megvitatniuk és egyhangúlag dönteniük”.

Miután a Hezbollah ügynökei 2012-ben a bulgáriai Burgaszban felrobbantottak egy izraeli terrorbuszt megölve öt izraelit és a bolgár muszlim buszsofőrt, az EU csupán a Hezbollah katonai szárnyát tiltotta be.

A Hezbollah szervezeteit egységes mozgalomnak tekinti, amelyet nem lehet katonai és politikai részekre osztani. A részleges betiltás arra késztette a Hezbollah szóvivőjét, Ibrahim Mousawit, hogy 2013-ban megismételje, amit a szervezet más vezető tisztségviselői az évek során már többször is kijelentettek: „A Hezbollah egyetlen, nagy szervezet. Nincsenek egymástól különálló szárnyaink”.

Arra a kérdésre, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság – a Hezbollah fő támogatója és stratégiai szövetségese – antiszemita rezsim-e, Stano azt mondta, hogy „az EU nagyon egyértelműen elítélte az antiszemitizmust általában, és az Izrael elpusztítására irányuló felhívásokat mindazok részéről, akik ilyen elfogadhatatlan felhívásokkal állnak elő”.

A Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatója, Jonathan Greenblatt 2020-ban a képviselőház hírszerzési és terrorizmusellenes albizottsága előtt tett tanúvallomást, és a meghallgatáson azt mondta, hogy az iráni rezsim a holokauszttagadás és az antiszemitizmus legfőbb állami támogatója.

Greenblatt a Newsweek június végi számában azt írta, hogy „Ebrahim Raisi iráni elnök, gyakorlati szerepet játszott a Jegyzőkönyvek népszerűsítésében, a zsidó nép démonizálására és delegitimálására irányuló folyamatos kampány részeként”. A Cion Véneinek jegyzőkönyvei „az orosz hírszerző szolgálatok 19. századi hamisítványaként a célja az volt, hogy a zsidókat tegyék bűnbakká a birodalom nehézségeiért”.

Több oka is lehet annak, hogy az EU-bizottság nem nyilvánítja antiszemita rezsimnek az iszlám köztársaságot, mivel a teheráni klerikális vezetőket nem akarják felbosszantani, hogy megállapodásra jussanak az ország atomprogramjáról.

Az Európai Unió tagországait az iráni piacok és kereskedelmi ügyletek is mozgatják, beleértve Irán hatalmas olaj- és gázkitermelési folyamatát.

Arra a kérdésre, hogy az EU elítéli-e az iráni rezsim halálos antiszemitizmusát és a holokauszttagadást, a szóvivő azt mondta: „Mindig ezt tesszük, amikor ilyen megjegyzésekkel szembesülünk, nem csak Irán esetében”.

Christian Wigand, az EU Bizottság igazságügyi szóvivője a Postnak elmondta: „Az Európai Bizottság újólag megerősíti szilárd és egyértelmű elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni globális küzdelem mellett. Az antiszemitizmus, a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formája elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen az Európai Unió és tagállamai értékeivel és céljaival. Ez ellen európai és nemzeti szinten egyaránt fel kell fellépni. Ezek az elvek az európaiak számára nem képezik vita tárgyát.”

A Hezbollahot széles körben mélyen antiszemita terrorszervezetnek tartják, mivel terrorizmusa zsidókat céloz meg, és a zsidó állam felszámolására szólít fel. Németország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, az Arab Liga, Japán, Kanada és számos további európai és latin-amerikai ország a Hezbollah teljes szervezetét terrorista szervezetként tiltotta le.

Szokatlan helyzet, amikor az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztos, Katharina von Schnurbein nem hajlandó véleményt nyilvánítani arról, hogy az EU-nak be kellene-e tiltania a világ leghalálosabb antiszemita szervezetét.

Ezt a Postnak nyilatkozta: „Köszönöm a válaszát. Hadd hivatkozzam az Európai Bizottság szóvivői szolgálatától tegnap kapott válaszra (mellékelve). Kérem, hogy kéréseit a jövőben a sajtókérdésekért felelős kollégákhoz küldje”.”

Október 13-án a Jewish Telegraphic Agency riportere, Cnaan Liphshiz beszámolt arról, hogy „Az Európai Unió antiszemitizmus elleni harcra vonatkozó terve ’nem komoly’, mondják a zsidó közösségek vezetői”. A cikk elsősorban az uniós tervben felvázolt, a zsidók vallásszabadságának hiányával foglalkozott.

A terv címe „Az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló uniós stratégia (2021-2030)”.

A 26 oldalas dokumentum nem említi a Hezbollahot vagy az Iráni Iszlám Köztársaságot.

Az iráni rezsim megfigyeléseket folytatott zsidó és izraeli személyek és szervezetek ellen, merényletet tervezett, és az európai fővárosokban évente megrendezett al-Kudsz gyűlések során halálos antiszemitizmust szít Európa-szerte. Az al-Kudsz gyűlés a zsidó állam megsemmisítését hirdeti.

Az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda, amelyet az USA terrorszervezetként jelölt meg, fizetett a pakisztáni Haider Syed Mustafának, hogy hajtson végre egy európai zsidó elleni merényletet, és figyelje a zsidó és izraeli szervezeteket és személyeket Németországban és Franciaországban.

2017-ben egy német bíróság elítélte Musztafát, amiért hírszerzési információkat szerzett a Német-Izrael Baráti Társaság korábbi igazgatójáról és egy párizsi gazdasági egyetem francia-izraeli professzoráról. Musztafát négy év és három hónap börtönbüntetésre ítélték.

Musztafa kémkedett David Rouach, francia-izraeli gazdasági professzor után, aki a párizsi elit Ecole Supérieure de Commerce de Paris tanára és a Francia-Izraeli Kereskedelmi Kamara vezetője volt, és a német hatóságok szerint tettei „egyértelműen merényletkísérletre utaltak”.

Az amerikai kormány mind a demokratikus, mind a republikánus elnökei alatt a világ terrorizmusának legsúlyosabb állami támogatójaként minősítette az iráni rezsimet.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.