Iránhoz köthető terrorista csoportot tartóztatott le Bahrein

Állítólagos iráni terroristacsoporthoz köthető fegyvereket és robbanóanyagokat foglaltak le a bahreini biztonsági erők.

A bahreini biztonsági erők a tervezett támadás előtt számos feltételezett terroristát tartóztattak le, illetve lefoglaltak több Iránból származó fegyvert, valamint robbanóanyagot is – közölte a bahreini belügyminisztérium hétfőn hivatalos Twitter-oldalán.

A minisztérium azt nem közölte, hány embert tartóztatott le és nem pontosította nemzetiségüket sem — állítja az Israel Hayom. Az Iránhoz köthető terrorista csoportról a hivatalos közlemény azt mondta:

„terrorista műveleteket terveztek a biztonság és a polgári béke ellen”.

Az amerikai haditengerészet ötödik flottájának és más nemzetközi haditengerészeti műveleteknek otthont adó Bahrein gyakran vádolja a síita Iránt azzal, hogy megpróbálja felforgatni a szunniták uralma alatt álló királyságot. Irán következetesen tagadja a vádakat.

A szigetállam volt az egyetlen Perzsa-öböl menti arab állam, amely a 2011-es „arab tavasz” idején jelentős demokratikus felkelésnek volt szemtanúja.

A felkelést főként síita ellenzéki mozgalmak indították el, ám azt Bahrein szaúdi és emírségekbeli segítséggel hamar leverte.

Tavaly Bahrein azt mondta, meghiúsított az iráni Iszlám Forradalmi Gárda által támogatott terrortámadást.

Irán emeli a tétet

Mivel az Egyesült Államok a Közel-Keleten gyengeséget mutat, a Perzsa-öbölben tartózkodó amerikai rombolók képei nem elégségesek ahhoz, hogy pánikot keltsenek Teheránban.

Címlapkép: A kormányellenes tüntetők megfékezésére kivezényelt rohamrendőrök vonulnak a bahreini Szitra városban, ahol a helyiek három napig demonstrálnak amiatt, hogy egy 15 éves fiú életét vesztette a rohamrendőrökkel vívott összecsapásban 2011 utolsó napján. (Forrás: MTI/EPA/Mazen Mahdi)