Elgáncsolná az Északi Áramlat-2-t az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban – jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A külügyi tárca amerikai kongresszusnak megküldött jelentése szerint egy Oroszországhoz köthető céget, a Transadriát és a vállalat Marlin nevű hajóját sújtják büntetőintézkedésekkel.

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat eddig nyolc személyt és tizenhét hajót helyezett szankciós listára az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító vezetékrendszer projektjével összefüggésben.

„Miközben az amerikai kormányzat továbbra is ellenzi az Északi Áramlat-2-t, a többi között büntetőintézkedések útján, folytatjuk az együttműködést Németországgal és más szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy csökkentsük a vezetékrendszer jelentette kockázatokat Ukrajna, illetve a NATO és az EU tagállamai számára”

– hangsúlyozta Blinken.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt. A többi között attól tartanak, hogy Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban.

November 16-án ráadásul ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat-2 üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást Németországban arra hivatkozva, hogy az új vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak.

Az évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpáréval azonos – szállítási kapacitású új vezetékpár révén Oroszország elvileg kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt gázszállítmányok 80 százalékát,

egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Putyin igyekszik az európai energiaválságot a saját maga javára fordítani

Nem Oroszország okozta a jelenlegi energiaválságot, amelynek következtében a földgáz ára tavalyi ár ötszeresére emelkedett, azonban Putyin mindezt a maga javára akarja fordítani.

Címlapkép: A 2020. szeptember 4-én közreadott képen munkások dolgoznak a csővezetékeken az Északi Áramlat-2 gázvezeték építési területén a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke azt javasolta szeptember 3-án, hogy az Európai Unió az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének leállításával válaszoljon Oroszországnak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére.
(Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan)